Turkin presidentti Erdoğan hämmentää omilla talousteorioillaan, jotka ovat jyrkässä ristiriidassa taloustieteilijöiden kanssa - Talous | HS.fi

Turkin presidentti Erdoğan hämmentää omilla talous­teorioillaan, jotka ovat jyrkässä ristiriidassa talous­tieteilijöiden kanssa

Asiantuntijat ovat toistuvasti varoittaneet epäkonventionaalisen rahapolitiikan lisäävän inflaatiota ja syövän turkkilaisten ostovoiman ja säästöt.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tiettävästi pitää korkeita korkoja islamin oppien vastaisina.

29.12.2021 17:44

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on moneen otteeseen ilmaissut vastustavansa korkeita korkoja. Esimerkiksi vuonna 2018 hän ilmoitti pitävänsä korkoja ”hyväksikäytön välineenä”.

Presidentin vakaumuksen uskotaan johtuvan osittain hänen konservatiivisen uskonnollisesta taustastaan. Erdoğan tiettävästi pitää korkeita korkoja islamin oppien vastaisina.

Presidentti neuvonantajineen haluaa pitää korkotason alhaisena, sillä he uskovat tämän lisäävän talouskasvua, luovan työpaikkoja ja vähentävän inflaatiota.

Heikomman valuutan Turkin johto puolestaan uskoo houkuttelevan maahan ulkomaisia investointeja. Turkin keskuspankki – joka on viime vuosina joutunut entistä tiukemmin presidentin kontrolliin – on tästä syystä reagoinut Turkin liiran arvon heikkenemiseen laskemalla ohjauskorkoa entisestään.

Erdoğanin näkemykset ovat jyrkässä ristiriidassa taloustieteen yleisen näkemyksen kanssa. Kansainväliset asiantuntijat ovatkin toistuvasti varoittaneet epäkonventionaalisen rahapolitiikan päinvastoin lisäävän inflaatiota ja syövän turkkilaisten ostovoiman ja säästöt.

Taloustieteilijät ovat myös huomauttaneet, ettei pelkkä heikko liira yksin riitä houkuttelemaan investointeja, jos maan hallituksen politiikkaa pidetään samaan aikaan ennalta-arvaamattomana ja valta on keskittynyt yhä enemmän yhden miehen käsiin.

”Turkin valuuttakriisi on Erdoğanin aikaansaannoksia”, otsikoi esimerkiksi arvostettu talousalan lehti Financial Times Turkin tilannetta käsittelevän pääkirjoituksensa marraskuun lopulla.

”Valuutan ongelmat heijastelevat lähes yksinomaan miehen [Erdoğanin] yhä ailahtelevampaa päätöksentekoa ja hänen kontrolliaan Turkin näennäisesti itsenäisestä keskuspankista”, kirjoituksessa todettiin.