Elon Muskin ”multiplanetaarinen” haave ruuhkauttaa jo kiertorataa: ”Ainoa päämääräni on tehdä elämästä planeettojen välistä” - Talous | HS.fi

Elon Muskin ”multi­planetaarinen” haave ruuhkauttaa jo kiertorataa: ”Ainoa päämääräni on tehdä elämästä planeettojen välistä”

Maan kiertorataa satelliiteillaan täyttävän Tesla-miljardööri Elon Muskin perimmäinen päämäärä on Marsissa. Hän perusti tarkoitusta varten SpaceX-yrityksen jo parikymmentä vuotta sitten.

Elon Musk juhli raketin onnistunutta laukaisua toukokuussa 2020.

31.12.2021 21:00

”Marsiin ja sen yli – Tie multiplanetaariseen ihmisyyteen.”

Otsikko kuulostaa tieteisnovellikokoelman nimeltä, mutta se on myös maailman rikkaimman ihmisen Elon Muskin suuri visio ja bisnesstrategia. Otsikko koristaa Muskin perustaman SpaceX-yhtiön verkkosivuston Mars-aiheista sivua.

Musk tunnetaan sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtajana, mutta todellista tiliä hän tulee todennäköisesti tekemään lennokkaammalla tavoitteella: avaruuden valloittamisella.

Sen Musk onkin jo aloittanut. Hänen yhtiönsä on ampunut Maan kiertoradalle lähes parituhatta satelliittia. Viime aikoina Muskia on ehditty syyttää kiertoradan omimisesta.

Musk vastasi kritiikkiin toteamalla talouslehti Financial Timesille, että ”avaruus on äärimmäisen valtava ja satelliitit ovat hyvin pikkuruisia”.

Lue lisää: Kiinan avaruus­asema joutui väistelemään miljardööri Elon Muskin satelliitteja avaruudessa, väittää kiinalais­raportti YK:lle

Investointipankki Morgan Stanley on arvioinut, että SpaceX:stä voi vielä tulla maailman arvokkain yritys ja se voi tehdä Muskista maailman ensimmäisen biljonäärin.

Mitä Musk siis todella havittelee, ja mikä on SpaceX:n tarkoitus?

Avaruus on ollut Muskin päämäärä jo pitkään. Vuonna 2001 hän suunnitteli Mars Oasis -nimistä kasvihuonetta Marsiin. Projekti kaatui siihen, että Musk ei löytänyt tarpeeksi edullisia raketteja kuljetusta varten.

Hän päätti alkaa rakentaa raketteja itse. Avaruusalan yhtiön SpaceX:n Musk perusti vuonna 2002.

Sittemmin Muskin haaveet ovat kasvaneet. Hän haluaa perustaa Marsiin omavaraisen siirtokunnan ja siten varmistaa ihmislajin selviytymisen, jos olot Maassa käyvät sietämättömiksi.

Ihmiskunnalla on kaksi tietä, Musk sanoi puheessa vuonna 2016: joko jäämme Maahan ja kuolemme sukupuuttoon tai meistä tulee ”avaruusmatkaileva sivilisaatio” ja ”planeettojenvälinen laji”.

”Kartutan henkilökohtaista omaisuutta vain rahoittaakseni tätä. Ainoa päämääräni on tehdä elämästä planeettojen välistä”, Musk sanoi.

Joulukuussa SpaceX:n Falcon 9 -raketti laukaistiin kohti taivaita lastinaan Nasan laitteistoa.

Musk ei ole ainoa rikas mies, joka haluaa avaruuteen. Myös Amazonin perustajalla Jeff Bezosilla on oma avaruusturismia kehittävä yhtiönsä, Blue Origin.

Tänä vuonna sekä SpaceX että Blue Origin ovat onnistuneesti lennättäneet siviilejä Maata kiertävälle radalle ja takaisin.

Kiertoradalta on vielä pitkä matka Marsiin, jonne matka kestää ajankohdan mukaan muutamasta kuukaudesta jopa vuoteen. Esimerkiksi Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintoviraston Nasan viime vuonna Marsiin lähettämä Perseverance-mönkijä teki matkaa seitsemän kuukautta.

Musk on joutunut muutamaan otteeseen siirtämään ilmoittamaansa takarajaa sille, milloin hänen yhtiönsä vie ihmisiä Marsiin. Tuoreimman lausunnon mukaan Musk arvelee sen onnistuvan seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Mars-projektin keihäänkärki on alus nimeltä Starship. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu alus ja sen laukaisuraketti on suunniteltu uudelleen käytettäväksi. Nykyisin monet avaruusmatkailuun liittyvät laitteet joko palavat tai päätyvät mereen laukaisun jälkeen.

Saman aluksen on siis tarkoitus matkata edestakaisin avaruuteen ja Maahan, galaktisen linja-auton tapaan.

Starship käyttää polttoaineenaan nestemäistä happea ja metaania, joita on myös Marsin ilmakehässä. Starshipin ideana on, että se voi täyttää tankkinsa Marsissa ja ajella sitten takaisin Maahan – tai syvemmälle avaruuteen.

Luottamuksesta Muskin projektia kohtaan kertoo se, että Nasa tekee yhtiön kanssa yhteistyötä.

Nasa on muun muassa valinnut SpaceX:n kuumoduulinsa rakentajaksi. Moduuli vie yhdysvaltalaiset astronautit takaisin Kuun pinnalle osana Artemis-avaruusohjelmaa.

Toistaiseksi Starship ei ole käynyt edes kiertoradalla. Kiertoradalle tähtäävää testilaukaisua on siirretty tuoreimpien tietojen mukaan ensi maaliskuun alkuun.