Posiva jätti käyttölupahakemuksen ydinjätteen loppusijoituslaitokselle – Käytetty ydinpolttoaine haudataan kuparikapseleissa satojen metrien syvyyteen - Talous | HS.fi

Posiva jätti käyttölupa­hakemuksen ydin­jätteen loppu­sijoitus­laitokselle – Käytetty ydinpolttoaine haudataan kupari­kapseleissa satojen metrien syvyyteen

Käyttölupaa haetaan vuoden 2024 maaliskuusta vuoden 2070 loppuun saakka.

Ydinjäteyhtiö Posivan ydinjätteen loppusijoitustunneli sijaitsee Onkalossa Olkiluodossa.

30.12.2021 12:13

Ydinjäteyhtiö Posiva on jättänyt käyttölupahakemuksen käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitokselle Eurajoen Olkiluodossa.

Posiva hakee käyttölupaa Olkiluodon ja Loviisan viiden ydinvoimalaitosyksikön käytetyn polttoaineen loppusijoittamiseksi.

Käytetty ydinpolttoaine sijoitetaan noin 430 metrin syvyyteen Eurajoen peruskallioon louhittuun onkaloon. Onkaloon on suunniteltu mahtuvaksi Olkiluodon kolmen ja Loviisan kahden reaktorin koko käyttöikänä syntyvä ydinjäte, eli noin 6 500 tonnia uraania.

Lue lisää: Vain 20 minuutin päässä Rauman keskustasta kaivetaan maailman vaarallisinta hautaa – Pian luolastossa kulkevat vain robotit ja kauko-ohjattavat laitteet kapseloimassa tappavaa materiaalia

Yhtiölle on jo aiemmin myönnetty kaksi periaatepäätöstä ja rakentamislupa. Käyttölupaa haetaan vuoden 2024 maaliskuusta vuoden 2070 loppuun saakka. Hakemuksen mukaan tuona aikana sijoitetaan valtaosa käytetystä ydinpolttoaineesta kuparikapseleissa maan poveen.

Kapselointi- ja loppusijoituslaitosta on suunniteltu käytettävän noin sata vuotta, kunnes kaikki käytetty ydinpolttoaine on loppusijoitettu.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) käsittelee käyttöluvan ja vie sen valtioneuvostolle hyväksyttäväksi. Säteilyturvakeskus (Stuk) laatii turvallisuusarvion ja valvoo ydinlaitoksen rakentamista ja käyttöönottoa.

Ministeriö järjestää lupahakemuksesta myöhemmin myös julkisen kuulemisen. Se pyytää lausuntoja viranomaisilta, yhteisöiltä ja vaikutusalueen kunnilta sekä varaa kansalaisille ja yhteisöille mahdollisuuden lausuntojen ja mielipiteiden esittämiseen.

Posiva on valmistautunut käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamiseen yli 40 vuoden ajan. Toimitusjohtaja Janne Mokka luonnehtii käyttölupahakemuksen jättämistä merkittäväksi askeleeksi ydinenergia-alalle.

”Voimme kaikki olla ylpeitä siitä, että ydinenergian käytön eri osapuolet Suomessa ovat toimineet pitkäjänteisesti ja vastuullisesti, ja Posivalla on siten edellytykset aloittaa käytetyn polttoaineen turvalliseksi osoitettu loppusijoitus ensimmäisenä maailmassa täällä Olkiluodossa”, Mokka sanoo tiedotteessa.