STT: Uros-omistaja Jyrki Hallikainen myi kahdelle sijoittajalle pienen osuuden yhtiöstään ennen yhtiön ongelmien paljastumista – Molemmat kokevat, että Hallikainen harhautti heitä - Talous | HS.fi

STT: Uros-omistaja Jyrki Hallikainen myi kahdelle sijoittajalle pienen osuuden yhtiöstään ennen yhtiön ongelmien paljastumista – Molemmat kokevat, että Hallikainen harhautti heitä

STT:n tietojen mukaan molemmat ostajat kokevat, että Hallikainen harhautti heitä kertomalla harhaanjohtavia tietoja yhtiöstä.

Uroksen osoite Suomessa on Oulussa.

31.12.2021 7:37 | Päivitetty 31.12.2021 7:52

Teknologiayhtiö Uroksen omistaja Jyrki Hallikainen onnistui myymään yhtiöstään palasia ennen yhtiön kulissien romahtamista. STT:n tietojen mukaan Hallikainen on myynyt ainakin kahdelle kokeneelle sijoittajalle osuuden yhtiöstään.

Kumpikaan näistä kaupoista ei ole aiemmin ollut julkisuudessa, vaikka yhtiön johto on vihjannut useammista sijoittajista. STT:n tietojen mukaan molemmat ostajat kokevat, että Hallikainen harhautti heitä kertomalla harhaanjohtavia tietoja yhtiöstä.

STT:llä ei ole tiedossa ostajien henkilöllisyyttä, mutta toinen ostajista on Sveitsissä asuva ulkomainen sijoittaja. STT ei ole pystynyt vahvistamaan toisen sijoittajan kansalaisuutta tai hankittujen omistusosuuksien tarkkoja prosentteja.

Vaikka Hallikaisen myymät omistukset olivat pieniä, niin kauppasummat ovat suuria yhtiöstä, jonka todellinen liiketoiminta ei vastaa yhtiön väittämiä hurjia lukuja.

Uros-konserni väitti tehneensä vuonna 2019 liikevaihtoa lähes 2,7 miljardia euroa ja liikevoittoa noin 170 miljoonaa euroa.

Jos teknologiayhtiön luvut nousevat lähes nollasta tuolle tasolle vain kolmessa vuodessa, toiminta näyttää voitolliselta joka vuosi ja kasvu vaikuttaa jatkuvan, yhtiön arvo mitataan nykyisessä teknohuumassa miljardiluokassa.

Huikealla arvostuksella Hallikainen myös Uroksen palasia kauppasi. STT ei ole pystynyt varmistamaan tarkkoja kauppasummia, mutta suuntaa antavan arvion voi laskea esimerkiksi miljardin euron arvostustasolla, jolloin prosentin osuus yhtiöstä maksaisi 10 miljoonaa euroa.

Kun sijoittajien yhteensä hankkima osuus oli mahdollisesti esimerkin lukuja korkeampi, niin Hallikainen hankki merkittävän varallisuuden.

Uros kertoi maaliskuussa siirtävänsä pääkonttorinsa Suomesta Sveitsiin, jonne se oli perustanut vuoden 2020 lopulla konsernille uuden emoyhtiön, Uros Ag:n. Sveitsissä yritysten omistajat eivät ole julkista tietoa. STT ei voi kertoa lähteistään enempää heidän taustansa takia.

STT ei ole syksyn ja talven aikana tavoittanut Hallikaista kommentoimaan yhtiön asioita. Keskiviikkona Hallikainen vastasi puhelimeen, mutta asian kuultuaan ilmoitti olevansa liikenteessä ja sulki puhelimen.

Hallikainen on oululaistaustainen liikemies, joka on pitkään asunut ulkomailla, ensin Belgiassa ja sittemmin Sveitsissä. Syksyn aikana Hallikainen on ilmoittanut kotipaikakseen Liechtensteinin. Todennäköisesti hän maksaa myyntivoitoistaan veroa Sveitsiin tai Liechtensteiniin.

Hallikainen oli toinen Uroksen perustajista vuonna 2011 ja omisti kasvun vuosina yhtiön perheenjäsentensä kanssa. Myös yhtiön hallitus oli perhepiirin hallussa, ja Jyrki Hallikainen toimi hallituksen puheenjohtajana.

Uros, tai tarkemmin sanottuna Hallikainen, sai tarinansa läpi esimerkiksi Tekesille (nykyinen Business Finland), rahoittajana toimineille pankeille, sponsoroimalleen Tampere Areenalle, talousmedioille, työntekijöilleen, tilintarkastajalle vuoden 2018 osalta ja lopulta sijoittajille.

Nyt Suomen-tytäryhtiöksi jääneen Uros Oy:n tarina on todennäköisesti lopussa. Joulukuun puolivälissä Nordea, Oulun Osuuspankki ja valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera hakivat Uroksen Suomen-yhtiötä konkurssiin. Areenan sponsorisopimus purettiin lokakuussa.

Oulun poliisi epäilee Urosta törkeästä avustuspetoksesta. Tutkinta liittyy Business Finlandin eli silloisen Tekesin vuosina 2011–2013 antamiin tuotekehityslainoihin ja avustuksiin.

Uros kertoi yhteensä satojen miljoonien voitoista

Vuonna 2018 oululaistaustainen Uros kertoi tehneensä 120 miljoonan euron liikevoiton. Yhtiön kassassa huikea tulos ei näkynyt, vaan vuoden päätteeksi konsernin kassa oli lähes tyhjä ja sillä oli 149 miljoonan euron myyntisaamiset.

STT:n tietojen mukaan konsernin ulkopuolelta tullut voitto kirjattiin yhtiön Hongkongin tytäryhtiön tilinpäätökseen, joka ei ole julkinen.

Hongkongin tytäryhtiöön ei kuitenkaan tullut uskottavaa positiivista kassavirtaa yhtiön ulkopuolelta, vaan myyntisaamiset vain kerääntyivät ja jatkoivat kasvuaan. Saamiset ovat esimerkiksi asiakkaiden velkoja yhtiölle.

Hallikaisen tahdosta yhtiö ei edes yrittänyt aktiivisesti periä myyntisaamisia asiakkailtaan. Vuonna 2019 konserni väitti tehneensä jo yli 170 miljoonaa euroa voittoa, mutta kassaan rahat eivät tulleet eikä tilintarkastaja enää hyväksynyt konsernin tilinpäätöstä.

Uroksen tuotekehitys on ollut koko ajan Oulussa. Konsernin kaikki immateriaalioikeudet kuuluivat Luxemburgissa sijaitsevalle tytäryhtiö Uros Technologiesille, joka laskutti niiden käytöstä Hongkongin tytäryhtiötä.

Yhtiön valtavat voitot näkyivät siten Luxemburgin tytäryhtiön tuloksessa, mutta merkittävästi oikeaa rahaa Hongkongista ei Luxemburgin yhtiöön liikkunut vaan summa näkyi saatavina.

Uroksen työntekijät saivat vuosikymmenen ajan palkkaa yhtiöstä, mutta omistaja Hallikaisen yrityskaupat eivät heitä hyödytä.

Esimerkiksi vuoden 2018 tuloksen teki Uroksen tilinpäätöksen mukaan keskimäärin 40 työntekijää, joista suurin osa Oulussa. Palkkoja yhtiö maksoi sivukuluineen alle 1,6 miljoonaa euroa eli keskimäärin vain 40 000 euroa työntekijälle.

Työntekijöillä oli optio-ohjelmia, jotka oli kuitenkin sidottu yhtiön listautumiseen tai määräysvallan vaihtumiseen. Kun Hallikainen myi pieniä osuuksia yhtiöstä, optio-ohjelmat eivät toteutuneet.

Uros kertoi toimintansa rakentuvan niin kutsutun esineiden internetin eli IOT-palveluiden ympärille. Yhtiöllä oli myös oikeita asiakkaita, mutta liiketoiminta ei ollut lähelläkään ilmoitettuja lukuja.