Maailman velkaisimman yhtiön vaikeudet syvenevät: Evergranden purettava 39 asuinrakennusta 10 päivässä, kaupankäynti osakkeella keskeytettiin - Talous | HS.fi

Maailman velkaisimman yhtiön vaikeudet syvenevät: Evergranden purettava 39 asuinrakennusta 10 päivässä, kaupankäynti osakkeella keskeytettiin

Raskaasti velkaantunut Evergrande yrittää selvitä maksuistaan.

Kiinalainen kiinteistöjätti Evergrande on saanut nimeä maailman velkaantuneimpana yhtiönä.

3.1. 11:49

Kaupankäynti kiinalaisen kiinteistöjätin Evergranden osakkeilla on keskeytetty maanantaina Hongkongin pörssissä.

Maailman velkaantuneimmaksi tituleerattu yhtiö ei antanut selitystä kaupankäynnin keskeytymiselle. Sijoittajat odottavat Evergrandelta tietoja yhtiön ja sen varojen uudelleenorganisoinnista.

Evergrandella on yli 300 miljardin dollarin eli noin 265 miljardin euron verran taloudellisia vastuita. Kiinteistöjätti ei ole kyennyt maksamaan erääntyviä maksujaan ja viimeksi viime viikon tiistaina erääntyivät 255 miljoonan dollarin arvoiset maksuerät. Yhtiöllä tosin on edelleen aikaa maksaa nämä maksut ilman sanktioita.

Lisäksi yhtiö ei ole kyennyt maksamaan korkoja ja kuluja, jotka liittyvän noin 20 miljardin dollarin arvoisiin kansainvälisiin joukkovelkakirjalainoihin.

Vuoden lopussa kiinteistöjätti määrättiin jopa purkamaan 39 rakentamaansa asuinrakennusta Hainanin saarella Kiinassa hankkeisiin liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Kiinalaismedian raportoimasta tapauksesta kertovat brittimedia BBC ja uutistoimisto Reuters. Niiden mukaan rakennukset oli purettava 10 päivän kuluessa.

Syksyllä Evergranden ongelmat syvenivät niin pahasti, että yhtiö ei enää kyennyt maksamaan laskujaan alihankkijoille ja tavarantoimittajille. Evergranden mukaan suurin osa Kiinassa kesken jääneistä hankkeista on jälleen saatu käyntiin kolmen kuukauden seisokin jälkeen.

Evergrande on kertonut perustaneensa komitean arvioimaan yhtiön taloudellisia riskejä. Jäsenistöön kuuluu muun muassa johtohenkilöitä Kiinan valtionyhtiöistä.

Viime vuonna Evergranden osakkeet halpenivat 89 prosenttia sen myötä, kun jättiyhtiön talousvaikeudet tulivat julkisuuteen.