Nordean strategit syyttivät Eurooppaa ”rokottamattomien vangitsemiseen tähtäävästä” koronalinjasta – nyt strategit jättävät Nordean vastoin pankin tahtoa - Talous | HS.fi

Nordean strategit syyttivät Eurooppaa ”rokottamattomien vangitsemiseen tähtäävästä” koronalinjasta – nyt strategit jättävät Nordean vastoin pankin tahtoa

Nordea kertoo tarjonneensa kaksikolle mahdollisuutta jatkaa yhtiön palveluksessa.

Nordea kertoi marraskuun lopulla aloittavansa sisäisen selvityksen Euroopan koronapolitiikkaa arvostelevasta sijoituskatsauksesta.

4.1. 11:13 | Päivitetty 4.1. 12:38

Värikkäästi koronarajoituksia ja -rokotteita sijoituskatsauksessaan kritisoineet strategit jättävät Nordean.

Asiasta kertoi ensimmäisenä uutistoimisto Bloomberg.

Nordea-pankki kertoi marraskuun lopulla aloittavansa sisäisen selvityksensä sijoituskatsauksesta, jossa pankin päävaluuttastrategi Martin Enlund ja päästrategi Andreas Steno Larsen kritisoivat lennokkaasti Euroopan koronapolitiikkaa.

Strategit muun muassa kuvasivat eurooppalaisen koronapolitiikan kehittyneen tartuntakäyrien madaltamisesta ”rokottamattomien vangitsemiseen”.

”Eristäjät ovat juhlineet viimeisen viikon aikana, ja ’paperit, kiitos -järjestelmiä’ on otettu käyttöön useissa maissa rokotus­kattavuuden nostamiseksi”, Enlund ja Larsen kirjoittivat marraskuussa julkaistussa katsauksessa.

Lue lisää: Nordean sijoitus­katsauksessa analysoitiin ”rokottamattomien vangitsemista” ja ”valekorona­potilaita” – pankki aloittaa sisäisen selvityksen

Katsauksessa väitettiin, että koronarokotteet eivät estä tartuntoja. Tätä kirjoittajat perustelivat Yhdysvaltain Vermontin osavaltion tartuntaluvuilla. Israelin ja Gibraltarin tautitilastojen perusteella kirjoittajat taas tulkitsivat, että lisärokote­annos näyttäisi johtavan tautitapausten kasvuun.

Strategien mukaan esimerkiksi Itävalta ei ainoastaan ”vanginnut rokottamattomat, (joskin toistaiseksi koteihinsa) vaan otti myös käyttöön maanlaajuisen rokotuskäskyn”.

”Rokote on nähtävästi niin hyvä, että ihmiset täytyy pakottaa ottamaan se”, katsauksessa kirjoitettiin.

Nordea poisti katsauksen julkisilta verkkosivuiltaan muutama päivä sen ilmestymisen jälkeen, tiettävästi kansanedustaja Mikko Kärnän (kesk) twiitattua asiasta.

Nordean vastauksen mukaan katsauksessa esitetyt näkemykset eivät edustaneet yhtiön virallista kantaa. Se kertoi aloittavansa sisäisen selvityksen katsauksen sisällöstä.

Pankki kertoi tuolloin noudattavansa viranomaisten koronarajoitus- ja rokote­suosituksia.

”Analyysi on valitettavasi viestinnällisesti epäonnistunut, ja olemme aloittaneet sisäisen selvityksen sen sisällöstä”, Nordea kirjoitti tuolloin Twitterissä.

Maanantaina Nordea kertoi saaneensa sisäisen selvityksensä valmiiksi. Yhtiön verkkosivuillaan julkaiseman tiedotteen mukaan katsaus sisältää lausuntoja ja viittauksia, jotka eivät ole yhtiön arvojen ja eettisten ohjeiden mukaisia.

Nordean suurten yhtiöiden ja instituutioiden asioista vastaava johtaja Martin Persson sanoo tiedotteessa, että pankki aikoo vahvistaa toimituksellisia prosessejaan sekä sisäisen valvontansa ohjeita.

Yhtiö kertoo tarjonneensa katsauksen kirjoittajille mahdollisuutta jatkaa yhtiön palveluksessa, mutta kaksikko päätti jättää yhtiön.

Yhtiö ei suostunut kommentoimaan Bloombergille, millaisin ehdoin ja missä tehtävissä Enlundille ja Steno Larsenille tarjottiin jatkoa.

Nordea ei halunnut kommentoida strategikaksikon lähtöä laajemmin myöskään HS:lle.

Andreas Steno Larsen vahvisti maanantaina Twitterissä päättäneensä jättää yhtiön. Enlund jakoi Steno Larsenin twiitin ja yhtyi hänen näkemyksiinsä.

Steno Larsen ei halunnut kommentoida asiaa HS:lle.

Artikkeliin liittyviä aiheita