Kaupankäynti maailman velkaisimman yhtiön osakkeella jatkui – hinta nousi hieman, mutta mielenosoittajat vaativat Evergrandelta rahojaan takaisin - Talous | HS.fi

Kaupankäynti maailman velkaisimman yhtiön osakkeella jatkui – hinta nousi hieman, mutta mielenosoittajat vaativat Evergrandelta rahojaan takaisin

Yhtiö vahvisti saaneensa viranomaisilta käskyn tuhota 39 rakennusta keinotekoisella Ocean Flower -turistisaarellaan kymmenen päivän sisällä.

Kaupankäynti kiinalaisen Evergranden osakkeilla jatkui tiistaina.

4.1. 15:50

Kaupankäynti kiinalaisen kiinteistöjätin Evergranden osakkeilla jatkui tiistaina Hong Kongin pörssissä. Yhtiön osakkeen hinta kävi kaupankäynnin alettua jo jopa 10 prosenttia korkeammalla, mutta asettui pörssin sulkeutuessa noin 1,3 prosenttia avausta korkeampaan hintaan.

Kiinalaiset kiinteistösektorin osakkeet kallistuivat Reutersin mukaan tiistaina laajemmin noin 3,5 prosenttia.

Kaupankäynti Evergranden osakkeella keskeytettiin maanantaina. Sijoittajat odottivat yhtiöltä lausuntoa sen tulevaisuudesta.

Evergrandea on kutsuttu maailman velkaantuneimmaksi yhtiöksi. Sillä on yli 300 miljardin dollarin eli noin 265 miljardin euron verran taloudellisia vastuita.

Yhtiö ei ole kyennyt maksamaan erääntyviä maksujaan ja esimerkiksi viimeksi viime viikon tiistaina erääntyivät 255 miljoonan dollarin arvoiset maksuerät. Yhtiöllä tosin on edelleen aikaa maksaa nämä maksut ilman sanktioita.

Evergrande ei ole myöskään kyennyt maksamaan noin 20 miljardin dollarin arvoisiin kansainvälisiin joukkovelkakirjalainoihin liittyviä korkoja ja kuluja.

Yhtiö vahvisti, että Kiinan Hainanin provinssissa sijaitsevan Danzhoun kaupungin viranomaiset olivat määränneet sen purkamaan 39 rakennusta sen keinotekoisella Ocean Flower -turistisaarella kymmenen päivän sisällä.

Lue lisää: Maailman velkaisimman yhtiön vaikeudet syvenevät: Evergranden purettava 39 asuinrakennusta 10 päivässä, kaupankäynti osakkeella keskeytettiin

Yhtiö ei kertonut mistä purkumääräys johtuu, mutta Reutersin mukaan paikallinen media on kertonut purkupäätöksen syyksi laittoman rakentamisen ja ympäristömääräysten rikkomisen.

Evergrande kuitenkin vakuutti, että purkupäätös ei vaikuta muihin alueisiin sen valtavassa saariprojektissa.

Se myös sanoi viime viikolla, että lähes 92 prosenttia sen hankkeista oli päässyt jatkamaan rakentamista.

Kaupankäynti yhtiön osakkeella jatkui tiistaina, mutta samaan aikaan Evergranden konttorin edessä Kiinan Kantonissa mielenosoittajat vaativat yhtiöltä rahojaan takaisin.

”Evergrande, palauta rahamme”, mielenosoittajat huusivat Reutersin mukaan.

Protestoijat olivat huolissaan rahoistaan, jotka he olivat sijoittaneet Evergranden tarjoamiin finanssituotteisiin.

Viime perjantaina yhtiö kertoi, että se aikoo sittenkin maksaa varainhoitotuotteisiinsa sijoittaneille henkilöille 8 000 juania eli reilut 1 100 euroa kuukaudessa seuraavien kolmen kuukauden ajan, riippumatta siitä milloin tuote erääntyy.

Aiemmin yhtiö oli sanonut maksavansa takaisin 10 prosenttia sen kuun loppuun mennessä, kun tuote erääntyy.

Reutersin mukaan yhtiön ilmoitus on saanut monet sijoittajat pelkäämään, että he eivät koskaan tule saamaan rahojaan takaisin.

Uutistoimiston mukaan Evergranden tarjoamia varainhoitopalveluita markkinoitiin jopa 12 prosenttia lähestyvillä tuotoilla sekä Dysonin ilmanpuhdistajien ja Guccin käsilaukkujen kaltaisilla lahjoilla.

Yli 80 000 henkilöä osti yhtiön sijoitustuotteita, mikä toi yhtiölle yli 100 miljardin juanin eli reilun 15,5 miljardin euron varat, kertoo Reutersille myyntipäällikkö yhtiön varallisuuspalveluista.

Reutersin mukaan joukossa on esimerkiksi Evergranden työntekijöitä, heidän perheitään ja ystäviään sekä yhtiön rakentamien kiinteistöjen omistajia.

Artikkeliin liittyviä aiheita