Fortum myönsi Uniperille enintään kahdeksan miljardin euron rahoituksen sähkön hinnan heilunnan varalle - Talous | HS.fi

Fortum myönsi Uniperille enintään kahdeksan miljardin euron rahoituksen sähkön hinnan heilunnan varalle

Fortumin rahoitus tytäryhtiölleen on myönnetty tavanomaisin markkinaehdoin.

4.1. 22:15

Energiayhtiö Fortum kertoo myöntäneensä saksalaiselle tytäryhtiölleen Uniperille enintään kahdeksan miljardin euron suuruisen konsernin sisäisen rahoituksen.

Rahoituksella Uniper varautuu turvaamaan likviditeettinsä, kun kaasun ja sähkön hintojen odotetaan jatkavan heiluntaansa talvikaudella.

Fortum kertoo tiedotteessaan, että rahoitus on myönnetty tavanomaisin markkinaehdoin. Rahoitusjärjestely koostuu kahdesta osasta: osakaslainasta ja emoyhtiön takauksesta.

Uniper on tähän mennessä hyödyntänyt osan rahoituksesta, Fortum kertoo.

Fortumin rahoituksen lisäksi Uniper on nostanut yhtiön nykyiset 1,8 miljardin euron valmiusluotot kokonaisuudessaan ja sopinut Saksan valtion omistaman KfW Bankin kanssa enintään kahden miljardin euron lyhytaikaisesta valmiusluotosta.

Fortum kertoo, että syksyn ja alkutalven voimakas hyödykemarkkinoiden heilunta ja ennätyskorkeat kaasun sekä sähkön hinnat ovat kasvattaneet eurooppalaisten markkinatoimijoiden vakuusvaatimuksia.

”Uniper suojaa omaisuuseriin liittyviä hyödykepositioitaan myyntitermiineillä, joihin vastapuolet usein edellyttävät vakuuksia. Kun hyödykkeiden hinnat nousevat, termiinien markkina-arvo laskee kasvattaen vastaavasti Uniperilta vaadittuja vakuusmaksuja”, Fortum kertoo.

Vakuudet palautuvat Fortumin mukaan Uniperille, kun kaasun ja sähkön myyntisopimukset erääntyvät tai markkinahinnat laskevat.

Artikkeliin liittyviä aiheita