Fortum myönsi Uniperille jättimäisen 8 miljardin euron rahoituksen energian hintaheilunnan takia, yhtiöiden osakkeet kyykkäsivät – ”Kummallista tässä on vain rahoituksen määrä” - Talous | HS.fi

Fortum myönsi Uniperille jättimäisen 8 miljardin euron rahoituksen energian hinta­heilunnan takia, yhtiöiden osakkeet kyykkäsivät – ”Kummallista tässä on vain rahoituksen määrä”

Uniper neuvotteli 10 miljardin rahoituspaketin, sillä energian hinnannousu on kasvattanut merkittävästi yhtiön vakuusvaatimuksia.

Fortumin myöntämä rahoitusjärjestely koostuu osakaslainasta ja emoyhtiön takauksesta. Kuvassa Uniperin kivihiilivoimala Maasvlakte 3 Rotterdamin satamassa

5.1. 9:56 | Päivitetty 5.1. 19:02

Energiayhtiö Uniper varautuu mahdollisesti rajuun energian hinnannousuun mittavalla rahoitusjärjestelyllä. Yhtiö on hakenut 10 miljardia euroa uutta lyhytaikaista rahoitusta emoyhtiö Fortumilta sekä Saksan valtion omistamalta KfW Bankilta.

Fortumin osuus rahoituspaketista on kahdeksan miljardia euroa, ja se koostuu osakaslainasta sekä emoyhtiön takauksesta. Fortum myönsi rahoituksen joulun alla, ja Uniper on jo käyttänyt osan rahoituksesta. Fortum ei kerro, kuinka suuren osan.

KfW:n kahden miljardin euron lyhytaikaista valmiusluottoa Uniper ei ole käyttänyt.

Uniper tarvitsee lisärahoitusta, sillä se on jo käyttänyt pankkien tarjoamat 1,8 miljardin euron valmiusluotot.

Rahoitustarve on seurausta energian – etenkin maakaasun ja sähkön – hinnannoususta. Uniper kertoo tarvitsevansa rahoitusta markkinatilanteesta johtuviin kasvaviin vakuusvaatimuksiin.

Uniper myy sähköä ja maakaasua niin kutsutuilla myyntitermiineillä, joilla tulevaisuuden toimitusten hinta lyödään jo etukäteen lukkoon. Yleensä Uniper joutuu sopimuksessa myös tarjoamaan ostajalle vakuuden siltä varalta, ettei pystyisikään toimittamaan lupaamaansa sähköä tai maakaasua. Vakuuden suuruus on termiinisopimuksessa määrätyn hinnan ja päivän markkinahinnan erotus.

Kun maakaasun ja sähkön markkinahinta syksyllä on noussut rajusti, ovat myös Uniperin vakuusvaatimukset kasvaneet. Fortumin mukaan kaasun hinta nousi viime vuonna enimmillään 1 000 prosenttia. Sekä kaasun että sähkön hinnat olivat joulukuussa ennätyskorkealla.

Uniper on yksi Euroopan suurimpia maakaasun myyjiä.

Miljardien eurojen rahoituspaketti on suuri sekä Fortumille että Uniperille. Fortumin markkina-arvo keskiviikkona oli noin 24 miljardia euroa, Uniperin noin 15 miljardia euroa.

Fortumin myöntämän kahdeksan miljardin euron rahoituspaketti vastaa suurin piirtein Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikön kokonaiskustannuksia. Voimalan rakentamiskustannukset ovat ainakin 8,4 miljardia euroa.

Johtaja Esa Hyvärinen Fortumista korostaa, että kyseessä on normaali konsernin sisäinen rahoitusjärjestely, joskin isossa mittakaavassa.

”Tämä on emoyhtiön ja tytäryhtiön välistä normaalia toimintaa. Kummallista tässä on vain rahoituksen määrä. Se johtuu siitä, että markkina on nyt hyvin kummallinen.”

Hän korostaa, että Uniper ei ole kerralla saanut kahdeksaa miljardia euroa, vaan yhtiö nostaa rahoitusta tarpeen mukaan. Fortumissa uskotaan, että Uniper kykenee maksamaan saamansa rahoituksen täysimääräisesti takaisin.

”Ei ole kyse siitä, että Uniperin liiketoiminta olisi kannattamatonta”, Hyvärinen sanoo.

Vakuudet palautuvat Uniperille, kun kaasun ja sähkön myyntisopimukset erääntyvät tai markkinahinnat laskevat. Myös Uniper vakuuttaa, ettei rahoitustarve kieli sen liiketoiminnan ongelmista.

”Hyödykkeiden nousevat hinnat johtavat väliaikaisesti korkeampiin vakuusvaatimuksiin. Samaan aikaan korkeammat hyödykkeiden hinnat kasvattavat Uniperin kaasu- ja energiaomistusten arvoa. Siksi nousevat hinnat eivät heikennä Uniperin rakenteellista tulosnäkymää”, Uniperin tiedotteessa todetaan.

Markkinat kuitenkin suhtautuivat rahoitusjärjestelyyn epäileväisesti. Uniper ja Fortum tiedottivat asiasta tiistai-iltana markkinoiden jo sulkeuduttua, ja keskiviikkona molempien yhtiöiden osakekurssit olivat laskussa. Uniperin osake laski 2,3 prosenttia ja Fortumin osake 3,1 prosenttia.

Analyysiyhtiö Inderes luonnehtii Fortumin myöntämää rahoitusta merkittäväksi, mutta ei pidä sitä erityisen suurena yllätyksenä poikkeuksellisessa markkinaympäristössä.

”Fortumin vahvan taseen ansiosta tilanne ei ole mielestämme huolestuttava, mutta merkittävä pääoman sitoutuminen heikentää mielestämme Uniperin liiketoiminnan tuottoprofiilia”, kirjoittaa Inderesin analyytikko Juha Kinnunen kommentissaan.

Samalla täytyy Kinnusen mukaan muistaa, että markkinaolosuhteet ovat olleet viime vuosina ”täysin poikkeukselliset”.

Artikkeliin liittyviä aiheita