Theranos-oikeudenkäynnin valamiehistö pohti Elizabeth Holmesin kohtaloa päiväkausia – Kaksi ”savuavaa asetta” johti petostuomioihin - Talous | HS.fi

Theranos-oikeuden­käynnin valamiehistö pohti Elizabeth Holmesin kohtaloa päiväkausia – Kaksi ”savuavaa asetta” johti petos­tuomioihin

Theranos-oikeudenkäynnin tuomioita pohtinut valamiehistö päätyi siihen, että Elizabeth Holmesin ja Ramesh Balwanin henkilökohtaisilla suhteilla ei ollut merkitystä Holmesin petosrikosten kannalta.

Theranosin perustaja Elizabeth Holmes tuomittiin petoksista pitkään odotetussa oikeudenkäynnissä, joka päättyi 3. tammikuuta 2022.

7.1. 10:19

Yksi historian seuratuimmista petosoikeudenkäynneistä päättyi tällä viikolla, kun veritestausyhtiö Theranosin perustaja Elizabet Holmes todettiin syylliseksi sijoittajiin kohdistuneisiin petoksiin.

Holmesiin kohdistui kaikkiaan 12 syytettä, joista neljään valamiehistö totesi hänet syylliseksi. Tuomiot liittyvät sijoittajien huijaamiseen. Valamiehistö päätyi tulokseen, että Theranoksen potilaille ei olisi toimitettu tietoisesti väärennettyjä testituloksia.

Lue lisää: Elizabeth Holmes oli maailman nuorin nais­miljardööri, nyt häntä uhkaa 20 vuoden vankeus – näin veri­kuningattaren nousu päättyi

Valamiehistön jäsen numero 8 Susanna Stefanek kertoo kokemuksestaan The Wall Street Journalille (WSJ). Stefanekin mukaan Holmesin tuomioiden taustalla oli erityisesti kaksi ”savuavaa asetta” eli todistuskappaletta.

Ensimmäinen näistä oli dokumentti, jota Theranos oli välittänyt sijoittajille. Holmes oli peukaloinut tätä asiakirjaa näyttämään siltä, että lääkejätti Pfizer olisi tukemassa yhtiötä. Holmes myös myönsi oikeudenkäynnissä lisänneensä lääkeyhtiöiden logoja Theranoksen laatimiin raportteihin, joita yritys lähetti toimittajille, asiakkaille ja sijoittajille.

Stefanekin mukaan toinen tuomion puolesta puhuva asiakirja sisälsi Theranosin mahdollisille sijoittajille suunnattuja talousennusteita. Vuonna 2014 laaditussa asiakirjassa oli ennuste, että Theranos tulisi saamaan 40 miljoonan dollarin vuosittaista liikevaihtoa lääkeyhtiöiltä.

Oikeudenkäynnissä viranomaistodistajat kuitenkin kertoivat, ettei yrityksellä ollut mitään tällaiseen viittaavia sopimuksia allekirjoitettuna.

Asiakirjasta käyty keskustelu oli yksi merkittävimmistä valamiehistön koko 50-tuntisen päätösurakan aikana, Stefanek sanoo.

Valamiehistö vapautti Holmesin osasta syytteitä, ja yhdestä luovuttiin oikeudenkäynnin aikana. Osa syytteistä on määrä käsitellä vielä myöhemmin.

Valamiehistö oli yksimielinen kolmesta sijoittajiin liittyvästä petossyytteestä. Ensin erimielinen valamiehistö pääsi lopulta yhteisymmärrykseen siitä, että Holmes vapautettaisiin syytteistä liittyen potilaiden huiputtamiseen.

Valamiehistön mukaan syyttäjät eivät olleet tarjonneet tarpeeksi vankkaa todistusta siitä, että Holmes olisi esitellyt potilaille viallista tuotetta saadakseen nämä maksamaan testeistä.

Valamiehistö väänsi Theranosin perustajan Elizabeth Holmesin tuomiosta monta päivää. Varsinaiset rangaistukset käsitellään erikseen ja ne selviävät myöhemmin.

Poikkeuksellisesti Holmes todisti myös itse oikeudenkäynnissään, mikä nähtiin riskialttiina valintana. Stefanekin mukaan valamiehistö arvioi Holmesin kaikista epäluotettavimmaksi todistajaksi koko oikeudenkäynnissä. Valamiehistö pisteytti todistajat numeroilla 1–4, ja Holmes sai kaksi pistettä.

Yksi valamiehistön vaikeimmista päätöksistä liittyi Holmesin suhteeseen Theranosin entiseen operatiiviseen johtajaan Ramesh Balwaniin. Holmesin mukaan pariskunnan seurustellessa Balwani syyllistyi henkiseen ja seksuaaliseen väkivaltaan, joka heikensi hänen suhteitaan ystäviinsä ja perheeseen.

Holmes oli myös väittänyt, että Balwani olisi manipuloinut ja ahdistellut häntä sekä pakottanut hänet petkuttamaan sijoittajia. Balwani on kiistänyt syytökset.

WSJ:n mukaan valamiehistön jäsenet uskoivat Holmesia henkilökohtaiseen suhteeseen liittyvästä ahdistelusta, mutta Stefanekin mukaan syyttäjäosapuoli sai loppupuheenvuoroissaan valamiehet vakuutetuiksi siitä, että asialla ollut merkitystä Holmesin tekemien petosten kannalta.

Holmes on tuomittu rikoksista, joista voi Yhdysvalloissa saada jopa 20 vuoden tuomiot. Vastaavista talousrikoksista harvoin kuitenkaan tuomitaan näin pitkiä vankeustuomioita.

Holmesin odotetaan valittavan tuomioistaan ja hänen mahdollisen vankeusrangaistuksensa pituus selviää vasta myöhemmin.