Kuluttajahintojen kallistuminen kiihtyi taas uuteen ennätykseen: inflaatio oli euroalueella joulukuussa tasan viisi prosenttia - Talous | HS.fi

Kuluttajahintojen kallistuminen kiihtyi taas uuteen ennätykseen: inflaatio oli euroalueella joulukuussa tasan viisi prosenttia

Pohjainflaatio oli joulukuussa 2,6 prosenttia eli sama kuin marraskuussa.

Euroalueen inflaatiota on voimistanut etenkin energian kallistuminen. Polttonesteet ovat Suomessakin kallistuneet tuntuvasti.

7.1. 12:11 | Päivitetty 7.1. 14:40

Kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio kiihtyi joulukuussa 5,0 prosenttiin, ilmenee Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin perjantaina julkaisemista ennakkotiedoista.

Inflaatiovauhti ei ole koskaan aikaisemmin ylittänyt viittä prosenttia. Edellinen ennätys oli marraskuussa, jolloin se oli 4,9 prosenttia.

Inflaation kiihtyminen oli hieman yllättävää, sillä uutistoimisto Bloombergin ennakkokyselyssä ekonomistit odottivat sen hidastuneen 4,8 prosenttiin.

Merkittävin syy vauhdittumiseen oli edelleen energian kallistuminen. Energia kallistui joulukuussa 26 prosenttia. Se on kuitenkin vähemmän kuin marraskuussa, jolloin energian kallistui 27,5 prosenttia.

Energian voimakkaan kallistumisen takia ekonomistit seuraavat tarkkaavaisesti pohjainflaatiota, josta poistettu energian ja ruoan vaikutus. Energian ja ruoan hinnat ovat usein alttiita nopeille ja tilapäisille muutoksille.

Eurostatin ennakkotietojen mukaan pohjainflaatio oli joulukuussa 2,6 prosenttia eli sama kuin marraskuussa.

Tutkimuslaitokset, pankit ja markkinat uskovat, että inflaatiovauhdin poikkeuksellinen kiihtyminen euroalueella on tilapäistä ja se hidastuu kuluvan vuoden mittaan.

Samaa näkemystä on toistanut Euroopan keskuspankki, jonka ensisijaisena tavoitteena on huolehtia hintavakaudesta. Se arvioi joulukuussa suhdanne-ennusteessaan, että energian kallistuminen saavuttaa huippunsa viime vuoden lopussa.

”Mielestäni on vääjäämätöntä, että raakaöljystä johtuva energian kallistuminen hidastuu tänä vuonna ja sen seurauksena myös inflaatio. Tästä oli jo merkkejä joulukuussa. Saksassa inflaatiovauhti oli joulukuussa 5,7 prosenttia ja sillä on suuri vaikutus koko euroalueen inflaatiovauhtiin”, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Saksassa inflaatiota vauhditti viime vuonna tilapäisen arvonlisäveron kevennyksen lakkauttaminen. Kevennyksellä pyrittiin hillitsemään koronaviruspandemian taloudellisia vaurioita.

”Erittäin mielenkiintoinen kysymys on, missä määrin nopea inflaatio vaikuttaa palkankorotuksiin. Euroalueen palvelualoilla inflaatio oli joulukuussa 2,4 prosenttia.”

Suomen Pankin rahapolitiikka- ja tutkimusosaston neuvonantaja Lauri Vilmi painottaa, että inflaatiota kiihdyttivät nimenomaan tilapäiset tekijät.

”Maakaasun voimakas kallistuminen on raakaöljyn lisäksi kiihdyttänyt energian kallistumista, joka taas vaikuttaa siihen, että ruoan inflaatio kohosi joulukuussa. Myös vapaa-ajan palveluiden hinnat ovat normalisoitumassa. Inflaation voimistumiseen vaikuttavat myös tarjonnan ongelmat, joiden pitäisi ensi vuoden aikana helpottaa vaiheittain.”

Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaation pitäisi olla kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä. Tavoite on kuitenkin symmetrinen. Se tarkoittaa, että inflaatiovauhti voi olla tilapäisesti kahden prosentin tavoitetta nopeampi tai hitaampi.

”Inflaatiovauhti voi alkuvuonna olla vielä 3-4 prosenttia, mutta hidastuu vuoden lopussa lähemmäksi kahta prosenttia. Euroopan keskuspankki on viestittänyt, että inflaatio voi tilapäisesti olla jonkin verran yli kaksi prosenttia, jotta se pidemmän ajan kuluessa vakiintuisi tavoitteena olevaan kahteen prosenttiin”, Vilmi sanoo.

Joulukuussa keskuspankki ilmoitti lopettavansa koronaviruspandemian takia aloittamansa arvopaperiostot maaliskuun lopussa, mutta jatkavansa edelleen toista osto-ohjelmaa.

Pandemiasta erillisessä osto-ohjelmassa arvopapereita ostetaan maaliskuun jälkeen huhti–kesäkuussa kuukausittain 40 miljardilla eurolla ja heinä–syyskuussa kuukausittain 30 miljardilla eurolla.

Lokakuusta lähtien arvopapereita ostetaan kuukausittain 20 miljardilla eurolla, mikä vastaa nykyistä vauhtia.

Ohjauskorkoja Euroopan keskuspankki on arvioinut muuttavansa vasta siinä vaiheessa, kun arvopaperiostot on lakkautettu eli todennäköisesti ensi vuonna.