Yllätys Yhdysvaltain työmarkkinoilla: Työllisten määrän kasvu supistui puoleen odotuksista - Talous | HS.fi

Yllätys Yhdysvaltain työ­markkinoilla: Työllisten määrän kasvu supistui puoleen odotuksista

Työllisten määrä kasvoi Yhdysvalloissa kasvoi ainoastaan 199 000:lla joulukuussa. Ekonomistit uskoivat, että määrä olisi lisääntynyt 400 000:lla.

Newyorkilaisen vaatekaupan ikkunassa oli marraskuussa ilmoitus, jossa kerrottiin avoinna olevista työpaikoista.

7.1. 16:23

Työllisten määrän kasvu Yhdysvalloissa hidastui yllättäen joulukuussa, ilmenee työministeriön perjantaina julkaisemasta työvoimatutkimuksesta.

Marraskuussa työllisten määrä maatalouden ulkopuolella kasvoi tarkentuneiden tietojen mukaan 249 000:lla, mutta joulukuussa vain 199 000:lla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ekonomistit arvioivat ennalta, että työllisten määrä olisi kasvanut joulukuussa 400 000:lla.

Koronaviruspandemian paheneminen ja tartunnan pelko ovat keskeisiä syitä, miksi työllisten määrä supistui. Kyse on siis pikemminkin siitä, että yrityksillä on pulaa työntekijöistä.

Joulukuussa eniten työntekijöitä palkattiin majoitus- ja ravitsemisalalle, liiketoiminnan palveluihin, teollisuuteen, rakentamiseen, liikenteeseen ja varastoihin.

Työttömyysaste oli joulukuussa 3,9 prosenttia eli 0,3 prosenttiyksikkö pienempi kuin marraskuussa.

Odotettua selvästi heikompi työllisyyden kehittyminen saattaa vaikuttaa myös Yhdysvaltojen keskuspankin rahapoliittisiin suunnitelmaan, koska sen yhtenä tehtävä on tavoitella täystyöllisyyttä.

Keskuspankki on vihjannut kiristävänsä rahapolitiikkaa keväällä koronaviruspandemian takia aloitettujen arvopaperiostojen lakkauttamisen jälkeen.

Jos työllisyys paranee alkuvuonna hitaasti, keskuspankki saattaa joutua lykkäämään rahapolitiikan kiristystä, jolla se yrittää taltuttaa voimakasta inflaatiota.

Artikkeliin liittyviä aiheita