Saksa ja Ranska ”sopivat olevansa eri mieltä” ydinvoiman ilmastoystävällisyydestä - Talous | HS.fi

Saksa ja Ranska ”sopivat olevansa eri mieltä” ydin­voiman ilmasto­ystävällisyydestä

Ranska on vaatinut ydinvoiman luokittelua ”vihreäksi” EU:n taksonomiassa, kun taas Saksa aikoo sulkea loputkin ydinvoimalansa vielä tänä vuonna.

Gundremmingenin ydinvoimala Saksan Baijerissa suljettiin vuoden 2021 lopussa. Saksassa on enää kolme toiminnassa olevaa ydinvoimalaa.

7.1. 20:53

Saksa ja Ranska ovat ”sopineet olevansa eri mieltä” ydinvoiman lisäämisestä EU:n vihreän energian listalle.

Lista liittyy unionin taksonomiaan, eli sijoitus­kohteiden ympäristö­luokitteluun, jolla EU pyrkii ohjaamaan sijoituksia tukemaan ympäristön ja ilmaston kannalta kestäviä hankkeita. Komissio on alustavasti ehdottanut ydinvoiman ja maakaasun luokittelua ”vihreiksi”, joka mahdollistaisi sijoittamisen niihin hiilineutraaliuden saavuttamiseksi.

Lue lisää: EU-komission esitys ydinvoiman ja maakaasun roolista sijoitus­kohteiden ympäristö­luokittelussa tullee julki tammikuussa

Erityisesti Ranska on ajanut ydinvoiman, jolla tuotetaan 70 prosenttia maan energiasta, lisäämistä listalle.

Saksa taas sulki ydinvoimaloita vuoden 2021 lopussa ja aikoo tänä vuonna sulkea viimeisetkin kolme toiminnassa olevaa ydinvoimalaansa. Erityisesti Saksan vihreä puolue on vastustanut ydinvoiman luokittelua vihreäksi.

Saksan eurooppaministeri Anna Lührmann kuitenkin kielsi perjantaina uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että Saksalla ja Ranskalla olisi erimielisyyksiä asiassa.

”Me tiedämme, mikä Ranskan kanta ydinvoimaan on ja Ranska tietää, mikä Saksan kanta on”, sanoi Lührmann.

”Voimme siis sopia olevamme eri mieltä asiasta ja sitten kääntyä niiden asioiden puoleen, joissa haluamme edistyä, ilmastonsuojelusta kestäviin investointeihin ja Euroopan strategiseen itsemääräämis­oikeuteen.”

Lührmann sanoi, että Saksa ei hyväksy ydinvoiman luokittelua ilmastoystävälliseksi ilmastosyistä, eikä siksi, että se uhkaisi energia­tuotannon itsenäisyyttä, sillä ”uraanin täytyy tulla jostakin.” Lührmann kuitenkin myönsi, että Saksa ei ole kantansa kanssa enemmistössä Euroopassa.

Taksonomiaesitys oli tarkoitus julkistaa jo viime vuonna, mutta se on viivästynyt eriävien mielipiteiden vuoksi. Komissio julkaisi luonnoksen esityksestä vuodenvaihteessa.

Itävallan ympäristöministeri Leonore Gewessler uhkasi EU:ta oikeustoimilla, jos ydinvoiman luokittelu ilmasto­ystävälliseksi energiamuodoksi etenee.

Ranskan lisäksi taas ainakin Suomi, Puola ja Tšekki puoltavat ydinvoimaa.

Jos jäsenmaat kannattavat esitystä, tulee se voimaan vuonna 2023.