Arabiemiraateissa työskenneltiin ensimmäistä kertaa perjantaina, kun maa siirtyi maanantaina alkavaan työviikkoon - Talous | HS.fi

Arabiemiraateissa työskenneltiin ensimmäistä kertaa perjantaina, kun maa siirtyi maanantaina alkavaan työ­viikkoon

Työviikon muutos on pakollinen vain julkisella sektorilla. Yksityisistä yrityksistä noin puolet on valmiita muutokseen.

Työntekijöitä päivärukouksen parissa Dubaissa 7. tammikuuta. Arabiemiraateissa päätettiin viime vuonna siirtyä vuodenvaihteessa maanantaista perjantaihin kestävään työviikkoon. Perjantai on yleisesti ollut rukouksille pyhitetty päivä.

7.1. 21:44

Arabiemiraateissa työskenneltiin perjantaina ensimmäistä kertaa, kun valtion viime vuonna tekemä päätös siirtyä maanantaista perjantaihin kestävään työviikkoon tuli voimaan. Työviikko on aiemmin alkanut sunnuntaina ja loppunut torstaina.

Uudistuksen taustalla oli tavoite maan kilpailukyvyn parantamisesta, sillä taloudellinen kilpailu Persianlahden maissa on kiristynyt erityisesti Saudi-Arabian taholta. Muissa alueen maissa viikonloppua vietetään perjantaista lauantaihin.

Lue lisää: Arabiemiraatit siirtää viikon­loppua päivällä ja vaihtaa lyhyempään työviikkoon

Perjantai on muslimimaissa perinteisesti vapaapäivä, joka on pyhitetty rukouksille. Työviikon onkin määrä loppua perjantaisin jo kello 12 – paitsi Dubain viereisessä emiraatissa Sharjahissa, jossa vietetään tästä lähin kolmen päivän viikonloppua perjantaista sunnuntaihin.

Muutos on pakollinen vain julkisella sektorilla. Uutistoimisto AFP:n mukaan vain 23 prosenttia 195:stä konsulttiyritys Mercerin haastattelemasta yrityksistä oli valmis noudattamaan 4,5 päivän mittaista työviikkoa. Puolet sanoi kuitenkin siirtyvänsä maanantaista perjantaihin kestäviin työviikkoihin.

Kolmannes yrityksistä sanoi olevansa huolestunut muutoksesta ja siitä, että viikonloppua vietetään nyt eri aikaan kuin muissa alueen maissa kuten Egyptissä ja Saudi-Arabiassa.

Muutos aiheutti perjantaina keskustelua Arabiemiraattien sosiaalisessa mediassa.

”Tämä tuntuu niin väärältä. Kehoni ja mieleni on tottunut perjantain vapaapäiviin”, totesi eräs käyttäjä viestipalvelu Twitterissä.

Osa työntekijöistä on kuitenkin suhtautunut muutokseen positiivisesti.

”Minun mielestäni siinä on järkeä, ainakin pankkialalla. Työskentelemme nyt samoina päivinä kuin kaikki muutkin maailmassa”, sanoi kuitenkin AFP:n haastattelema pankkityöntekijä Ahmad Bilbisi.

Artikkeliin liittyviä aiheita