Teollisuuden tilaukset vahvassa kasvussa marraskuussa - Talous | HS.fi

Teollisuuden tilaukset vahvassa kasvussa marraskuussa

Metalliteollisuudessa tilausten arvo oli marraskuussa 57,4 prosenttia edellisvuotta suurempi.

Teollisuuden tilaukset kasvoivat marraskuussa eniten metalliteollisuudessa.

10.1. 9:16

Teollisuuden uudet tilaukset jatkoivat marraskuussa vahvaa kehitystään metalli- ja metsäteollisuuden voimin, kertoo Tilastokeskus. Myös teollisuustuotanto kasvoi marraskuussa.

Tilastokeskuksen maanantaina julkistamien tietojen mukaan teollisuuden uusien tilausten arvo oli viime vuoden marraskuussa 38,5 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi–marraskuussa tilaukset kasvoivat 29,8 prosenttia edellisvuodesta.

Tilaukset kasvoivat eniten metalliteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli marraskuussa 57,4 prosenttia edellisvuotta suurempi.

Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset kasvoivat 28,1 prosenttia. Kemianteollisuudessa tilaukset sen sijaan vähenivät vuodentakaisesta 9,6 prosenttia.

Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli marraskuussa 5,4 prosenttia suurempi kuin edellisvuoden marraskuussa. Lokakuusta teollisuustuotanto kasvoi kausitasoitettuna marraskuussa 0,6 prosenttia.

Tuotanto kasvoi lähes kaikilla päätoimialoilla vuodentakaiseen verrattuna. Eniten kasvua oli metsäteollisuudessa, 15,5 prosenttia, ja metalliteollisuudessa, 9,0 prosenttia, verrattuna vuoden 2020 marraskuuhun. Muilla toimialoilla kasvu oli vähäisempää.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi, että teollisuudella on tilauskantaa vielä hyvin, mutta talvella teollisuuden kehitys voi olla tasapaksumpaa.

”Kapasiteetti on suurelta osin käytössä, lakot häiritsevät ja omikron vaivaa tuotantoa”, Kuoppamäki kirjoitti Twitter-viestissään.

Artikkeliin liittyviä aiheita