Investointipankin ennuste: USA kiristää korkoja ennakoitua aggressiivisemmin - Talous | HS.fi

Investointipankin ennuste: USA kiristää korkoja ennakoitua aggressiivisemmin

Yhdysvaltojen työmarkkinoiden hyvä tilanne voi merkitä maan rahapolitiikan odotettua nopeampaa normalisointia, Goldman Sachs -pankki arvioi.

Yhdysvaltojen keskuspankin rakennus Washingtonissa.

10.1. 11:05

Yhdysvaltalainen Goldman Sachs -pankki ennustaa, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fed nostaa ohjauskorkoaan neljä kertaa tänä vuonna ja aloittaa taseensa supistamisen heinäkuussa tai aikaisemmin, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Goldman Sachs arvioi aiemmin, että Fed nostaisi ohjauskorkoaan kuluvana vuonna kolme kertaa: maalis-, kesä- ja syyskuussa. Nyt pankin analyytikot odottavat koronnostoa myös joulukuussa.

Pankki on muuttanut myös arviotaan taseen supistamisen aikataulusta. Pankin analyytikot odottivat aiemmin, että Fed aloittaisi 8 800 miljardin dollarin suuruisen taseensa supistamisen joulukuussa, mutta nyt on Goldman Sachsin mukaan riskejä, että supistaminen aloitetaan heinäkuussa tai jopa aikaisemmin. Pankki ei ole enää sitä mieltä, että taseen pienentäminen ja koronnostot ovat vaihtoehtoisia toimia.

Goldman Sachs arvioi, että rahapolitiikan odotettua nopeampaan normalisointiin viittaavat keskuspankin joulukuun korkokokouksen pöytäkirjasta paljastuneet ”haukkamaiset” kommentit sekä maan työmarkkinoiden hyvä tilanne.

Yhdysvaltojen keskuspankin joulukuun korkokokouksen pöytäkirjan mukaan keskuspankin päättäjät ovat valmiita toimimaan ennakoimaansa nopeammin hillitäkseen inflaatiota ja estääkseen talouden ylikuumentumisen. Kokouksen pöytäkirja julkistettiin viime viikon keskiviikkona.

Lue lisää: Yhdysvaltojen keskuspankin pöytäkirjat: Koronnostoille ja taseen supistamiselle voi olla ennustettua aikaisempi tarve

Fed päätti joulukuussa vähentää tuntuvasti nopeammin koronaviruspandemian takia aloittamiaan arvopaperiostoja. Keskuspankki myös vihjasi, että rahapolitiikkaa kiristetään eli ohjauskorkoa nostetaan kolme kertaa ensi vuonna.

Yhdysvaltojen työttömyysaste laski joulukuussa 3,9 prosenttiin ja työllisten määrän kasvu maatalouden ulkopuolella hidastui marraskuusta, joka viittaa kireisiin työmarkkinoihin.