Fazer suunnittelee uutta makeistehdasta, Etelä-Suomeen tuleva tehdas korvaisi Vantaan ja Lappeenrannan tehtaat - Talous | HS.fi

Fazer suunnittelee uutta makeistehdasta, Etelä-Suomeen tuleva tehdas korvaisi Vantaan ja Lappeenrannan tehtaat

Fazer aloittaa muutosneuvottelut työntekijöiden työpaikan sijainnin mahdollisesta muutoksesta. Uusi tehdas aloittaisi tuotannon aikaisintaan vuonna 2025.

Fazer on rakentanut vierailukeskuksensa makeistehtaan viereen Vantaalla.

10.1. 15:03 | Päivitetty 10.1. 15:56

Elintarvikeyritys Fazer kertoo suunnittelevansa sijoitusta uuteen makeistehtaaseen Suomessa. Uusi tehdas korvaisi nykyisin Vantaalla ja Lappeenrannassa sijaitsevat tehtaat.

Varsinainen päätös tehtaan rakentamisesta ja sen sijainnista tehdään kevään 2022 aikana. Fazer kertoo käynnistävänsä 17. tammikuuta yt-lain mukaiset muutosneuvottelut nykyisten tehtaiden työntekijöiden työpaikan sijainnin mahdollisesta muutoksesta. Vantaan tehtaalla on kaikkiaan noin 500 työntekijää ja Lappeenrannassa noin 400.

Tehtaan rakentamisen on suunnitelman mukaan määrä alkaa ensi vuonna. Työt uudella tehtaalla alkaisivat aikaisintaan vuonna 2025.

Lappeenrannassa makeisia on valmistettu 1940-luvulta, jolloin Chymos-yritys kehitti Marianne-klassikkokaramellin. Myöhemmin valikoimiin tulivat esimerkiksi Lontoon rakeet, Omar ja Pantteri. Yrityksen makeistuotanto siirtyi Fazerin omistukseen vuonna 1993.

Ensimmäiset Fazerilan eli Fazerin Vantaan-tuotantotilojen rakennukset valmistuivat 1950-luvulla. Nykyisin Fazerilassa valmistetaan makeisista suklaatuotteet. Fazerilan makeistehdas on ollut suosittu vierailukohde ja vuonna 2016 yritys rakensi tehtaan kylkeen uuden vierailukeskuksen.

Fazer Makeisten toimitusjohtajan Markus Hellströmin mukaan hanke makeistuotannon uudistamiseksi alkoi viime syyskuussa. Fazerin mukaan tarkoituksena on kiihdyttää yrityksen kasvua tehtaalla, jonka energiatehokkuus ja teknologiat vastaavat paremmin ajan vaatimuksia.

”Uudenaikainen tehdas mahdollistaisi korkealaatuisen, kilpailukykyisen kotimaisen valmistuksen ja laajentumismahdollisuudet myös tulevaisuudessa”, Hellström sanoo tiedotteessa.

Fazerin viestinnästä kerrotaan, että mahdollinen uusi tehdas tullaan rakentamaan Etelä-Suomen alueelle. Sen tarkemmin suunnitelmista ei vielä kerrota.

Fazer-konsernin liikevaihto oli vuonna 2020 1,1 miljardia euroa ja se työllistää lähes 8 500 ihmistä. Fazer Makeisten lisäksi konserniin kuuluvat Fazerin leipomot ja Lifestyle Foods -liiketoiminta, johon kuuluu muun muassa erilaisia kauravälipalatuotteita.

Yhtiö kertoi viime helmikuussa tulosjulkistuksen yhteydessä pohtivansa pörssilistautumista.

”Meillä on kunnianhimoiset tulevaisuuden tavoitteet, ja osakaspohjan laajentaminen listautumalla pörssiin voi mahdollisesti tulla ajankohtaiseksi jossain vaiheessa”, yhtiö kertoi tulostiedotteessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita