Asuntokauppaan on syntynyt suuri jarru: ”Ostettavaa ei löydy” – tällainen vuosi 2022 on kiinteistönvälittäjien odotusten mukaan - Talous | HS.fi

Asuntokauppaan on syntynyt suuri jarru: ”Ostettavaa ei löydy” – tällainen vuosi 2022 on kiinteistön­välittäjien odotusten mukaan

Pienten asuntojen kasvanut tarjonta tuo tilaisuuksia ensiasunnon ostajille.

”Toivomme, että myyjät rohkaistuisivat aloittamaan myynnin, jotta markkinoille tulee ostettavaa”, sanoo Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

11.1. 9:15

Suomen Kiinteistönvälittäjät (SKVL) ennakoi asuntomarkkinaennusteessaan, että alkaneesta vuodesta on tulossa taas vilkas kaupankäyntivuosi. Suurimmaksi jarruksi muodostuu kuitenkin pula hyvistä myytävistä asunnoista.

SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo, että asuntomarkkinoilla on vuodenvaihteessa vedetty hiukan henkeä ennätysvilkkaan viime vuoden jälkeen. Asuntojen ostajat ovat edelleen hyvin halukkaita tekemään päätöksiä, mutta myyjien varovaisuus näkyy myyntiluvuissa.

”Toivomme, että myyjät rohkaistuisivat aloittamaan myynnin, jotta markkinoille tulee ostettavaa, myös heille itselleen. Nyt tilanne lukkiutuu siihen, että ostettavaa ei löydy ja oman asunnon myyntiä pantataan”, Mannerberg kuvailee tiedotteessa.

Erityisesti uudehkoista omakotitaloista on edelleen kova kysyntä.

Pienten asuntojen kohdalla tilanne on kääntynyt edullisemmaksi ensimmäisen asunnon ostajille. Tarjolla on pitkästä aikaa ensiasunnoksi soveltuvia asuntoja hyviltäkin paikoilta. Välittäjien arvion mukaan ilmiö on seurausta vuokramarkkinoiden alhaisemmasta kysynnästä ja sijoittajien liikehdinnästä.

Paikallistasolla ilmiö näkyy esimerkiksi Helsingin Kalliossa, jossa on paljon pieniä asuntoja. Tarjontaa on paljon ja kysyntä hiukan heikentynyt, toteavat välittäjät.

Lähivuosille välittäjät ennakoivat lisää liikehdintää, kun ikääntyvät suuret ikäluokat lähtevät vaihtamaan asuntoa.

”He ovat myymässä isompia asuntojaan ja vastaavasti kysyntä isommista asunnoista on korkealla”, Mannerberg sanoo.

Kaupantekoa voi hidastaa se, että ikääntyvä talokanta on vähemmän haluttua kuin uudemmat pientalot.

”Nyt onkin tärkeää laittaa talot teknisesti myyntikuntoon ja varmistaa, että tiedetään, missä kunnossa olevaa kiinteistöä myydään”, Mannerberg kehottaa.

Mannerbergin mukaan viime vuosien vilkas asuntokauppa ei ole seurausta koronapandemiasta vaan yleisempi ilmiö. Markkinoilla näkyi vahvaa elpymistä jo pari vuotta ennen koronaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita