Nokian ongelmat hellittävät: kannattavuus paranee ennakoitua nopeammin myös tänä vuonna - Talous | HS.fi

Nokian ongelmat hellittävät: kannattavuus paranee ennakoitua nopeammin myös tänä vuonna

Liiketoiminnan kannattavuus ylitti viime vuonna jokaisella vuosineljänneksellä sijoittajien odotukset.

Pekka Lundmark aloitti Nokian toimitusjohtajan elokuussa 2020.

11.1. 9:32 | Päivitetty 11.1. 13:01

Verkkolaitteita valmistavan Nokian liiketoiminta on parantunut selvästi. Yhtiö on pitkään kestäneiden vaikeuksien jälkeen onnistunut parantamaan kilpailukykyään etenkin viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkkotekniikassa.

Yhtiö arvioi tiistaina, että sen kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti ilman kertaluonteisia eriä on tänä vuonna 11–13,5. Muutos on merkittävä, sillä vielä maaliskuussa Nokia arvioi sen olevan 10–13 vasta ensi vuonna eli 2023.

”Uusi näkymä [tälle vuodelle] ottaa huomioon arvioidut jatkuvat parannukset ydinliiketoiminnassa, toimitusketjujen haasteet ja kustannusinflaation”, Nokia arvioi positiivisessa tulosvaroituksessaan.

Toimitusketjujen ”haasteet” tarkoittavat komponenttipulaa, joka hidasti liikevaihdon kasvua jo kesästä saakka. Jos komponenteista ei olisi ollut pulaa, liikevaihto ja todennäköisesti myös liikevoitto olisivat kasvaneet viime vuonna entistä enemmän.

Monet ulkomaiset yhtiöt ovat arvioineet, että komponenttipula hellittää kuluvan vuoden mittaan. Pula komponenteista on yksi syy myös siihen, miksi niiden hinnat ovat kohonneet.

Keskeisiä syitä Nokian uuteen menestykseen entistä paremmat 5g-tuotteet. Niiden lisäksi liiketoiminta on kohentunut myös kolmessa muussa liiketoimintaryhmässä eli verkkoinfrastruktuurissa, pilvi- ja verkkopalveluissa ja teknologiayksikössä.

Elokuussa 2020 aloittaneen toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin johdolla investointeja 5g:n tuotekehitykseen on lisätty sadoilla miljoonilla euroilla. Lisäksi yhtiön kiharaista toimintatapaa ja päätöksentekoa on yksinkertaistettu.

Uudistukset alkoivat tuottaa toden teolla tulosta viime vuonna. Siksi yhtiön liiketoiminta oli jokaisella vuosineljänneksellä sijoittajien ennakko-odotuksia parempi ja yhtiö on parantunut toistuvasti arviotaan kannattavuutensa paranemisesta.

”Jos katsomme vaikkapa 5g-tukiasemien kantataajuusyksiköiden ominaisuuksia, olemme kuudella osa-alueella länsimaisia kilpailijoitamme edellä ja yhdessä olemme jäljessä, mutta pian tasoissa. 5g:n järjestelmätason toiminnallisuuksissa olemme kaiken kaikkiaan tasoissa ja joissain ominaisuuksissa jo edellä”, sanoi matkapuhelinverkkojen johtaja Tommi Uitto hiljattain.

Lue lisää: Tässä on Nokian salainen aarre: Kuuden miljardin mikropiirin huippuosaaja, joka ei viihdy parrasvaloissa

Tiistaina Nokia ilmoitti myös, että sen kannattavuus oli viime vuonna ennakoitua parempi. Alustavien tietojen perusteella vertailukelpoinen liikevoittoprosentti oli 12,4–12,6. Vielä kesällä arvio oli, että liikevoittoprosentti olisi 10–12 vuonna 2021.

Edellisen kerran Nokian liikevoittoprosentti on ollut yli 12 vuonna 2014, jolloin se oli 13,6. Liikevaihdon yhtiö arvioi olleen viime vuonna 22,2 miljardia euroa, mikä vastaa aiemmin arvioitua 21,7–22,7 miljardia euroa.

Viimeisellä vuosineljänneksellä etenkin kertaluonteiset tuotot pääomasijoituksista olivat Nokian mukaan odotettua suuremmat. Vastaava kertaluonteinen tuloerä paransi kannattavuutta myös vuoden 2020 lopussa. Silloin sen määrä oli 100 miljoonaa euroa.

Nokia julkaisee loka–joulukuun osavuosikatsauksensa 3. helmikuuta. Silloin yhtiö arvioi uudelleen pidemmän aikavälin näkymänsä. On hyvin todennäköistä, että arviota kannattavuuden kehittymistä vuonna 2023 parannetaan.

Osavuosikatsauksen yhteydessä Nokian hallitus julkaisee todennäköisesti myös osinkoesityksensä.

Osinkojen maksaminen keskeytettiin syksyllä 2019. Sillä hidastettiin kassavarojen ehtymistä, joka johtui 5g-investointien kasvattamisesta tuotteiden parantamiseksi ja kilpailijoiden etumatkan

Artikkeliin liittyviä aiheita