Maailmanpankki: Talouskasvu hidastuu tänä vuonna, köyhimpien maiden velkojien täytyy joustaa - Talous | HS.fi

Maailman­pankki: Talous­kasvu hidastuu tänä vuonna, köyhimpien maiden velkojien täytyy joustaa

Maailmanpankin mukaan talouskasvua uhkaavat työvoimapulan ja toimitusketjuongelmien lisäksi inflaatio-odotusten nousu.

Maailmanpankin pääjohtaja David Malpass puhui Glasgow’n ilmastokokouksessa marraskuussa.

11.1. 19:11

Maailmanpankin tuoreen ennusteen mukaan maailmantalouden kasvuvauhti hidastuu tänä vuonna merkittävästi.

Tuoreen suhdanne-ennusteen mukaan maailmantalouden kasvuvauhti hidastuu tänä vuonna 4,1 prosenttiin viime vuoden 5,5 prosentin elpymisvauhdista. Ennusteesta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters.

Maailmanpankki varoittaa, että koronaviruksen omikronvariantin nopea leviäminen voi vaikuttaa taloustilanteeseen heikentävästi, kuten myös työvoimapulan kärjistyminen ja toimitusketjujen katkosten jatkuminen.

Talouskasvua hidastaviin tekijöihin kuuluu myös inflaatio-odotusten mahdollinen nousu.

Jos riskit toteutuvat, maailmantalouden kasvuvauhti voi hidastua tänä vuonna 3,4 prosenttiin.

Maailmanpankin pääjohtaja David Malpass nostaa esiin huolen siitä, miten rankasti koronapandemia kurittaa ja on kurittanut köyhien maiden asukkaita.

”Näemme huolestuttavia käänteitä köyhyydessä, ravinnossa ja terveydessä. Myös koulujen pitkillä suluilla tulee olemaan pysyviä vaikutuksia”, Malpass sanoi raportin julkaisun yhteydessä.

Maailmanpankin ennusteista vastaavan Ayhan Kosen mukaan omikronvariantin vuoksi on asetettu lievempiä rajoituksia kuin pandemian alussa, mikä saattaa keventää sen iskua taloudelle.

”Jos [omikronvariantti] jää pidemmäksi aikaa ja tartuntojen määrä pysyy suurena ja rasittaa terveydenhuoltoa, maailmantalouden kasvuvauhti hidastuu”, Kose sanoo AFP:lle.

Maailmanpankki esittää myös huolensa siitä, että matalamman tulotason maiden rokotusohjelmat etenevät paljon hitaammin kuin rikkaissa maissa.

Lisäksi Maailmanpankki korostaa, että köyhimpien maiden velkataso on huolestuttavalla tolalla ja lainoittajien täytyy olla valmiita velkajärjestelyihin. Matalan tulotason ja köyhien maiden velanotto kiihtyi pandemian aikana, ja useat maat ovat ajautuneet jopa maksukyvyttömyyteen.