Yhdysvalloissa inflaatio laukkaa kaukana keskuspankin tavoitteesta, pääjohtaja Jerome Powell lupaa tehdä kaikkensa hintojen nousuvauhdin hillitsemiseksi - Talous | HS.fi

Yhdysvalloissa inflaatio laukkaa kaukana keskus­pankin tavoitteesta, pää­johtaja Jerome Powell lupaa tehdä kaikkensa hintojen nousu­vauhdin hillitsemiseksi

Keskuspankin odotetaan tarttuvan kiihtyvään inflaatioon ohjauskoron nostolla ensimmäisen kerran maaliskuussa.

Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell järjesteli papereitaan ennen virka­kautensa jatkoon liittyvää kongressi­kuulemista tiistaina 11. tammikuuta.

11.1. 21:47

Yhdysvaltojen talous on vahvalla pohjalla, kuluttajahinnat nousevat ja työllisyys elpyy, joten tarvetta laajasti elvyttävälle rahapolitiikalle ei enää ole, sanoo maan keskus­pankin pääjohtaja Jerome Powell.

Powell oli tiistaina Yhdysvaltojen kongressin kuultavana virkakautensa jatkosta. Kuuleminen keskittyi odotetusti inflaatiopaineisiin.

Kuluttajahintojen nousupaineiden nähdään jatkuvan vuoden puoliväliin saakka, Powell sanoi. Hän vakuutti, että keskuspankki on valmis vastaamaan tilanteeseen ja tulee tekemään kaikkensa estääkseen kiihtyneen inflaation ”juurtumisen” talouteen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Powell totesi kuulemisessaan, että talouden näkymiä varjostavista riskeistä inflaatio on ”hyvin lähellä listan kärkeä”. Powellin mukaan nykyinen hintojen nousuvauhti on ”hyvin kaukana tavoitteesta”.

Keskuspankin odotetaan tarttuvan kiihtyvään inflaatioon ohjauskoron nostolla ensimmäisen kerran maaliskuussa. Powell tosin korosti kuulemisessaan, ettei keskuspankki ole tehnyt päätöstä ohjauskoron nostamisesta tai aikatauluista.

Investointipankki Goldman Sachs on ennustanut keskuspankin nostavan ohjaus­korkoaan neljä kertaa tänä vuonna ja aloittavan taseensa supistamisen heinäkuussa tai aikaisemmin.

Hintojen nousu on keskuspankin näkemyksen mukaan seurausta kysynnän vilkastumisesta alueilla, joissa toimitusketjuissa on ollut häiriöitä. Powellin mukaan keskuspankki odottaa ”paluuta normaaleihin olosuhteisiin” lähikuukausina.