Kiinassa merkkejä inflaatiopaineiden helpottamisesta: Hintojen nousu hidastui joulukuussa - Talous | HS.fi

Kiinassa merkkejä inflaatio­paineiden helpottamisesta: Hintojen nousu hidastui joulukuussa

Yhdysvaltojen kuluttajahintaindeksi joulukuulta julkistetaan keskiviikkona iltapäivällä.

Kiinan kuluttajahintojen nousutahtia hillitsi joulukuussa etenkin ruuan hinnan lasku.

12.1. 11:39

Yhdysvalloissa ja Euroopassa ollaan huolissaan kuukausi kuukauden perään kiihtyvästä inflaatiosta, mutta Kiinassa on merkkejä inflaatiopaineiden helpottamisesta.

Kiinan tilastoviranomaisen keskiviikkona julkistamien tietojen mukaan Kiinan teollisuuden tuottajahintaindeksin nousu loiveni joulukuussa 10,3 prosenttiin vuositasolla.

Ekonomistit olivat odottaneet uutistoimisto Reutersin keräämässä konsensusennusteessa, että indeksin nousu olisi loiventunut 11,1 prosenttiin marraskuun 12,9 prosentista.

Kiinan tuottajien hintapaineet ovat helpottaneet sen jälkeen, kun maan hallitus puuttui raaka-aineiden kallistumiseen ja energiapulaan markkinoita tasapainottavilla toimilla.

Kiinan tuottajahintojen nousun loiveneminen saattaa lieventää inflaatiokehitystä myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa, koska moni länsimaissa kulutettu tavara on valmistettu Kiinassa.

”Tuottajahintojen kannalta mielenkiintoista on, helpottavatko kustannuspaineet myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa tulevina kuukausina”, Nordea arvioi aamukatsauksessaan.

Myös kuluttajahintojen nousu lieveni Kiinassa joulukuussa. Maan kuluttajahintaindeksi nousi viime kuussa 1,5 prosenttia edellisvuodesta, kun marraskuussa kuluttajahinnat nousivat 2,3 prosenttia. Ekonomistien odotus oli 1,8 prosenttia.

Hintojen nousutahtia hillitsi etenkin ruuan halpeneminen.

Yhdysvaltojen kuluttajahintaindeksi joulukuulta julkistetaan keskiviikkona iltapäivällä Suomen aikaan. Ekonomistit odottavat kuluttajahintojen nousun kiihtyneen 7,0 prosenttiin edelliskuun 6,8 prosentista.

Suomen joulukuun inflaatio tulee puolestaan julki perjantaina. Marraskuussa se oli 3,7 prosenttia eli nopeimmillaan yli kymmeneen vuoteen. Inflaatiota on voinut joulukuussa kiihdyttää sähkön hinnan kallistuminen.