Työterveyslaitos: Sairauspoissaolojen lisääntyminen voi uhata yhteiskunnan toimintaa – näin tartuntoja voi yrittää torjua - Talous | HS.fi

Työterveyslaitos: Sairaus­poissaolojen lisääntyminen voi uhata yhteiskunnan toimintaa – näin tartuntoja voi yrittää torjua

”Esimerkiksi sairaalan sulkeminen henkilöstöpulan johdosta tai energiantuotannon hetkellinen katkeaminen voivat aiheuttaa merkittävää haittaa”, sanoo Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula.

Lisääntyneet sairauspoissaolot voivat haitata esimerkiksi sairaaloiden toimintaa. Kuvassa hoitaja leikkaussalissa Kainuun keskussairaalassa Kajaanissa 8. heinäkuuta 2020.

12.1. 11:50 | Päivitetty 12.1. 12:09

Suomessa vauhdilla yleistyneet koronavirustartunnat ja sitä myötä sairauspoissaolot työpaikoilla saattavat uhkaavat jo koko yhteiskunnan toimintaa.

Näin sanoo Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula.

”Esimerkiksi sairaalan sulkeminen henkilöstöpulan johdosta tai energiantuotannon hetkellinen katkeaminen voivat aiheuttaa merkittävää haittaa”, sanoo Koivula keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa.

Työterveyslaitoksen mukaan lisääntyvien sairauspoissaolojen takia tilanne työpaikoilla eroaa nyt selvästi aiemmasta pandemiasta.

Koivula painottaa, että työnantajien on huolehdittava lähiviikkojen aikana siitä, etteivät esimerkiksi operatiiviset tilaus-toimitusketjut katkeaisi lievien koronatapausten vuoksi.

Työterveyslaitos kehottaa työantajia harkitsemaan FFP2-kasvomaskien käyttöä. Laitoksen mukaan se suojaa käyttäjäänsä paremmin omikronia vastaan kuin kirurginen maski. Maskin käyttö olisi tärkeää etenkin rokottamattomille, Työterveyslaitos linjaa.

”Voimme olettaa, että lähikuukaudet tulevat olemaan haastavia monelle työpaikalle lievien koronatartuntojen aiheuttamien sairauspoissaolojen kasvaessa”, Koivula sanoo tiedotteessa.

”Rohkaisemme työpaikkoja laajentamaan sairauspoissaolojen Oma ilmoitus –käytäntöä ja näkemään vallitseva tilanne myös mahdollisuutena vahvistaa työyhteisön sisäistä luottamuspääomaa.”

Keskiviikkona Suomessa raportoitiin 8 661 uutta koronavirustartuntaa.

Työterveyslaitoksen vinkit omikronin leviämisen ehkäisyyn

  • Kannustakaa työntekijöitä rokotteiden ottoon.

  • Huolehdi etäisyyksistä.

  • Lisää maskien käyttöä. Niitä on oltava tarjolla niin asiakkaille kuin työntekijöille. Suosi etenkin FFP2-maskeja.

  • Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.

  • Työskentele ja kokousta etänä aina kun mahdollista.

  • Vältä kohtaamisia ja porrasta taukoja.

  • Ota käyttöön oma ilmoitus sairauspoissaoloissa. Kun henkilö voi olla omalla ilmoituksella sairaana 3–7 päivää ilman lääkärintodistusta, terveydenhuoltoa ei kuormiteta ja flunssaiset pysyvät sairaina kotona.