Inflaatio kiihtyi Yhdysvalloissa peräti seitsemään prosenttiin - Talous | HS.fi

Inflaatio kiihtyi Yhdysvalloissa peräti seitsemään prosenttiin

Inflaatiovauhti oli joulukuussa voimakkainta liki 40 vuoteen.

Polttonesteiden kallistuminen on yksi syy inflaation kiihtymiseen Yhdysvalloissa. Marraskuussa bensiinin hinta oli San Diegossa noin viisi dollaria gallonalta, joka vastaa 3,8 litraa.

12.1. 15:38 | Päivitetty 12.1. 19:08

Kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio kiihtyi edelleen Yhdysvalloissa, ilmenee työministeriön keskiviikkona julkaisemista tiedoista.

Inflaatiovauhti oli joulukuussa 7,0 prosenttia, kun se marraskuussa oli 6,8 prosenttia. Viimeksi ennen joulukuuta inflaatiovauhti oli yli seitsemän prosenttia kesäkuussa 1982, jolloin se oli 7,1 prosenttia.

Joulukuussa kuluttajahintahinnat kallistuivat edelleen laaja-alaisesti, mikä puhuu puolesta, että poikkeuksellisen voimakas inflaatio on pitkittynyt.

Inflaatiota vauhditti etenkin asumisen, käytettyjen ajoneuvojen ja ruoan kallistuminen. Perimmäisiä syitä voimistuneeseen inflaatioon ovat tarjonnan häiriöt ja kysynnän voimakas lisääntyminen.

Koronaviruspandemian pahenemisen takia kaikki työtä vailla olevat eivät välttämättä halua mennä töihin, jolloin työnantajat joutuvat kilpailemaan rajallisesta määrästä työvoimaa palkankorotuksilla.

Ekonomistien ja keskuspankkiirien tarkkaavaisesti seuraama pohjainflaatio oli joulukuussa 5,5 prosenttia, kun se marraskuussa se oli 4,9 prosenttia. Pohjainflaatiosta on poistettu energian ja ruoan vaikutus kuluttajahintojen kallistumiseen.

Kaiken kaikkiaan inflaation vauhdittuminen joulukuussa oli odotettua eikä se aiheuttanut merkittävin muutoksia arvopapereiden hinnoissa.

Inflaation seurauksena rahan ostovoima heikkenee: tietyllä määrällä rahaa saa ostettua vähemmän tavaroita ja palveluita kuin aikaisemmin. Poikkeuksellisen voimakas inflaatio on palkansaajien lisäksi haitallista yrityksille ja sijoittajille.

Inflaation vauhdittuminen on ongelmallista myös Yhdysvaltojen keskuspankille, jonka tehtävänä on huolehtia hintavakaustavoitteesta. Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaatiovauhdin pitäisi olla pitkän ajan pitäisi olla pitkän ajan kuluessa keskimäärin kaksi prosenttia.

”Inflaation kiihtyminen oli aikaisemmin yllätys markkinoille, mutta ei ole sitä enää. Suurin kysymys on, kuinka suuria palkankorotuksia työntekijät vaativat voimakkaan inflaation takia. Selvää on, että keskuspankilla on paljon töitä edessään tänä vuonna saadakseen inflaation kuriin”, sanoo finanssiyhtiö Nordean päästrategi Jan von Gerich.

Suuret palkankorotukset johtavat siihen, että yritysten työvoimakustannukset kasvavat. Sen takia yritykset joutuvat kohottamaan myymiensä tavaroiden ja palveluiden hintoja, mikä taas kiihdyttäisi inflaatiota entisestään.

Keskuspankki on vihjannut kiristävänsä rahapolitiikkaa keväällä pian sen jälkeen, kun koronaviruspandemian takia aloitetut arvopaperiostot on lakkautettu.

Markkinoilla arvioidaan keskuspankin kiristävän rahapolitiikkaa ensi kerran maaliskuussa ja kaiken kaikkiaan 3-4 kertaa tänä vuonna.

Monet ekonomistit ovat arvostelleet keskuspankkia siitä, että se ei jo kesällä havainnut ripeän inflaation pitkittymistä. Toisaalta koronaviruspandemian uusi kärjistyminen omikronmuunnoksen takia alkoi vasta marraskuun lopussa.

Pääjohtaja Jerome Powell arvioi tiistaina kongressin kuulemisessa, että inflaatiota kiihdyttäneet tarjonnan häiriöt hellittävät kuluvan vuoden mittaan, mikä hidastaa inflaatiovauhtia. Samalla hän totesi kiihtyneen inflaation olevan vakava uhka työmarkkinoiden elpymiselle.

Joulukuussa keskuspankki ennusti inflaatiovauhdin olevan tänä vuonna 2,6 prosenttia, ensi vuonna 2,3 prosenttia ja 2,1 prosenttiin vuonna 2024.

”Uskon inflaation hidastuvan ensimmäisellä vuosipuoliskolla, koska kestokulutushyödykkeiden ja energian kallistuminen hidastuu. Suurin riski tälle on se, että tarjonnan ongelmat pitkittyvät omikronmuunnoksen takia, sillä etenkin Kiinassa rajoitukset ovat hyvin ankaria. Jos tarjonnan pullonkaulat eivät hellitä, inflaatio pysyy hyvin voimakkaana”, sanoo Evli-pankin päästrategi Valtteri Ahti.

Toisena riskinä myös hän pitää palkkainflaatiota, jonka vaikutuksista oli jo viitteitä joulukuussa.

Yhdysvaltojen lisäksi inflaatiovauhti on kiihtynyt myös euroalueella, mutta se ei ollut yhtä laaja-alaista eikä viitteitä kovin suurista palkankorotuksissa ole ainakaan toistaiseksi havaittavissa.

Euroalueella inflaatiovauhti oli joulukuussa 5,0 prosenttia ja sitä voimistanut pääasiassa energian kallistuminen. Euroopan keskuspankki arvioi myös inflaation hidastuvan kuluvan vuoden mittaan ja samaa ennustavat useat tutkimuslaitokset, liikepankit ja markkinat.

Ohjauskorkoja Euroopan keskuspankki on arvioinut muuttavansa vasta siinä vaiheessa, kun arvopaperiostot on lakkautettu eli todennäköisesti ensi vuonna.

Keskuspankin joulukuun puolivälissä julkaistun ennusteen mukaan inflaatio kiihtyy euroalueella tänä vuonna 3,2 prosenttiin, mutta hidastuu 1,8 prosenttiin ensi vuonna.

Artikkeliin liittyviä aiheita