Ruotsi auttaa kansalaisia jättimäisten sähkölaskujen maksamisessa, Suomessa rima korvauksiin on korkealla – ”Kyse olisi tulonsiirrosta”, ministeri Lintilä sanoo - Talous | HS.fi

Ruotsi auttaa kansalaisia jättimäisten sähkölaskujen maksamisessa, Suomessa rima korvauksiin on korkealla – ”Kyse olisi tulonsiirrosta”, ministeri Lintilä sanoo

Ruotsin hallitus kertoi keskiviikkona tukevansa kuluttajia jättimäisten sähkölaskujen maksamisessa. Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan ministeriössä hintatilannetta seurataan, mutta tuen valmistelua ei ole käynnistetty.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo, että sähkömarkkinoiden tilannetta seurataan tarkasti.

12.1. 13:57

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan rima kuluttajien sähkölaskujen kompensoimiselle Suomessa on korkealla. Tukipäätös olisi Lintilän mukaan monella tavalla vaikea.

”Kyse olisi tulonsiirrosta ja valtiontalouden muutenkin vaikeassa tilanteessa se tarkoittaisi, että tuo raha olisi pois jostain muusta”, Lintilä sanoo HS:lle.

Hänen mukaansa sähkön hinnan kompensoiminen avaisi väistämättä myös keskustelun korkeiden polttoainehintojen korvaamisesta.

”Sillä olisi heijastusvaikutuksia. Se loisi varmasti paineita keskustella erityisesti ammattiautoilijoiden polttoainehinnoista ja diesel-verosta, joista on jo paljon keskusteltukin.”

Mahdollisesta sähkönkäyttäjien tuesta ei ole Lintilän mukaan keskusteltu koko hallituksen piirissä.

Työ- ja elinkeinoministeriössä sähkömarkkinoiden tilanteesta ja sen seurauksista kuluttajille on kuitenkin keskusteltu erityisesti sen jälkeen, kun Norja kertoi korvaavansa kuluttajilleen poikkeuksellisen korkeita sähkön hintoja.

”Ja tämä Ruotsin tänään tekemä päätös vielä aktivoi tätä keskustelua. Mutta korostan, että mitään valmistelua ei ole käynnissä tai käynnistymässä. Tilannetta seurataan.”

Ruotsin hallitus kertoi keskiviikkona tukevansa kuluttajia jättimäisten sähkölaskujen maksamisessa.

Sähkön markkinahinnat ovat olleet erittäin korkeita kaikissa Pohjoismaissa marraskuun lopulta alkaen. Suomessa hinnat nousivat joulukuun alussa ennätyskorkealle.

Sähkön kuluttajakaupassa on Pohjoismaiden välillä isoja eroja.

Esimerkiksi Norjassa korkeat pörssihinnat lyövät läpi suoraan kuluttajien sähkölaskuihin, koska sähköä ostetaan pääasiassa pörssihintaan sidotuilla sopimuksilla. Suomessa on paljon määräaikaisia sopimuksia, joissa hinta on vakaa esimerkiksi kahden vuoden ajan.

Vaikutus useimpien ihmisten sähkölaskuihin ei siksi ole yhtä raju.

Keskiviikkona Ruotsin hallitus ilmoitti korvaavansa korkeita sähkönhintoja joulu–helmikuulta yhteensä noin kuudella miljardilla kruunulla eli noin 600 miljoonalla eurolla.

Tuki olisi suurin yli 2 000 kilowattituntia kuukaudessa kuluttaville, eli käytännössä sähköllä lämmittäville omakotiasujille. He saisivat tukea maksimisumman eli 6 000 kruunua eli noin 600 euroa. Ruotsin hallituksen arvion mukaan tuki koskisi noin 1,8 miljoonaa kotitaloutta.

Lintilä laskee, että vastaava tuki Suomessa maksaisi noin 300 miljoonaa euroa.

”On täysin epäselvää, miten tällainen tukijärjestelmä edes toimisi. Siitä ei Ruotsissakaan ole ilmeisesti vielä mitään käsitystä. Ainakin pitäisi varmistaa, että tuki kohdistuu vain pieni- tai keskituloisille talouksille”, Lintilä sanoo.

Hän muistuttaa, että sosiaaliturvajärjestelmän pitäisi auttaa ihmisiä, joille sähkölasku aiheuttaa taloudellisia ongelmia.

”Mutta olemme valitettavan tietoisia siitä, että sähkömarkkinoiden tilanne on hankala. Pitää kuitenkin myös tunnistaa talouden realiteetit. Seuraamme nyt vielä hintojen kehitystä ja minä pohdin onko tätä asiaa syytä valmistella ja viedä mahdollisesti koko hallituksen keskusteltavaksi”, Lintilä sanoo.