Hallitus haluaa oppilaiden tekevän ainakin kaksi kotitestiä viikossa – Paljonko se maksaisi ja kuka hoitaisi laskun? - Talous | HS.fi

Hallitus haluaa oppilaiden tekevän ainakin kaksi koti­testiä viikossa – Paljonko se maksaisi ja kuka hoitaisi laskun?

Valtionhallinnossa valmistellaan sitä, kuinka hallituksen viime viikolla suosittelema oppilaiden kotitestaus toteutetaan.

Hallituksen koronatyöryhmä suositteli perjantaina, että perus- ja toisen asteen opiskelijoille jaettaisiin kaksi kotitestiä viikossa.

13.1. 13:35

Peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitoksen oppilaiden koronatestaus pikatesteillä maksaisi karkeasti arvioiden useita miljoonia euroa viikossa. Vielä ei ole tietoa, maksaako kahden pikatestin viikoittaiset kustannukset valtio vai kunnat.

Hallituksen koronatyöryhmä suositteli perjantaina, että perus- ja toisen asteen opiskelijoille jaettaisiin kaksi kotitestiä viikossa. Tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä pikatestejä voitaisiin tehdä 3–5 kertaa viikossa.

Lue lisää: Tätä kaikkea hallituksen korona­ryhmä suosittaa

Kuntaliiton mukaan Suomessa on arviolta noin puoli miljoonaa peruskoululaista ja toiset puoli miljoonaa lukioiden ja ammattikoulujen oppilasta. Kotitestejä tarvittaisiin siis kaksi miljoonaa kappaletta viikossa, jos kaikki oppilaat testattaisiin kahdesti viikossa. Viidellä testillä testejä tarvittaisiin puolestaan viisi miljoonaa.

Pikatestauksen tarkoituksena on parantaa koulujen terveysturvallisuutta parhaillaan Suomessa jylläävän omikronaallon aikana.

Oppilaiden kotitestausta pitäisi todennäköisesti tehdä usean viikon ajan, sillä omikronmuunnoksen alkulähteellä Etelä-Afrikassa kesti noin kuukauden kunnes omikronaallon koronatartunnat kääntyivät laskuun.

Kuluttajille koronaviruksen pikatestejä myydään noin neljän euron kappalehinnalla. Tällä hinnalla oppilaiden koronatestaus kahdella pikatestillä maksaisi viikossa noin kahdeksan miljoonaa euroa ja neljässä viikossa noin 30 miljoonaa euroa.

Julkiselle hallinnolle tuleva summa on tätä pienempi, koska viranomaiset saavat isoilla kilpailutuksilla hankittua kotitestit kuluttajia halvemmalla kappalehinnalla. Testien kappalehinta laskee, mitä enemmän niitä ostetaan.

Lue lisää: Jos kotitesti on negatiivinen mutta henkilöllä oireita, on syytä pysyä kotona ja tehdä uusi testi – Näin THL ja STM vastasivat korona­viruksen koti­testeihin liittyviin kysymyksiin

Tarkka summa ja tieto siitä, mikä osa julkisesta hallinnosta testit maksaa, ei ole tiedossa. Valtionhallinnossa selvitetään siitäkin, mikä ministeriö alkaa vetää hanketta.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Pasi Pohjola kertoo, että kustannusarvioon tai maksajatahoon ei ole tällä hetkellä vastausta, koska asia on vielä akuutissa ja aktiivisessa valmistelussa ministeriössä.

”Tarkoituksena on saada selvyyttä näihin kysymyksiin lähiaikoina”, Pohjola viesti keskiviikkona.

Pikatestien hankinnan kilpailutuksen tekijäksi on kaavailtu Huoltovarmuuskeskuskusta, joka on selvitellyt asiaa tällä viikolla. Huoltovarmuuskeskuksesta ohjattiin asiaa koskevat kysymykset keskiviikkona sosiaali- ja terveysministeriöön.

Kuntaliiton hyvinvointi ja sivistys -yksikön johtaja Terhi Päivärinta arvioi, että ministeriön valmistelussa tarkennetaan sitä, aiotaanko kaikki oppilaat testata ja kuinka paljon testejä käytetään.

Hän arvioi, että valtio korvaa todennäköisesti mahdolliset kunnille tulevat kustannukset.