Suomi mullistaa pian ydin­voimaa koskevat lakinsa, ja silloin selviää, kuinka lähelle kouluja ja sairaaloita ydin­voimaa saa rakentaa – ”Ei tällaista ole tehty Suomessa ikinä”

Lainsäädännöstä halutaan poistaa esteet uudentyyppisten pienreaktoreiden rakentamiselle. ”Kokonaisuudistusta tässä laajuudessa ei ole tehty aiemmin”, sanoo Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana.

Suomen ydinenergiasääntely laitetaan nyt täysremonttiin. Lainsäädännöllä halutaan mahdollistaa pienreaktoreiden rakentaminen Suomeen. Säteilyturvakeskuksen pääjohtajan Petteri Tiippanan mukaan nykylaki ei täysin estä pienreaktoreiden rakentamista mutta rajoittaa niiden mahdollisuuksia.

29.1. 2:00 | Päivitetty 29.1. 6:33

Kuinka lähelle sairaaloita tai kouluja ydinreaktoreita saa rakentaa? Pitääkö ydinvoimalassa aina olla suojakuori? Kuinka käytetyn ydinjätteen loppusijoittaminen on järjestettävä?

Muun muassa tällaisia asioita Suomessa pian ryhdytään toden teolla pohtimaan, kun ydinvoimaloita koskevaa sääntelyä uudistetaan. Edessä on kokonaisuudistus, jossa samaan aikaan uudistetaan sekä ydinenergialaki että Säteilyturvakeskuksen (Stuk) teknisemmät vaatimuksetkin. Nykyinen ydinenergialaki tuli voimaan vuonna 1988, jonka jälkeen sitä on viilattu noin 30 kertaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita