Meta saattaa joutua myymään Whatsappin ja Instagramin – entisen Facebookin pilkkova oikeusjuttu etenee - Talous | HS.fi

Meta saattaa joutua myymään Whatsappin ja Instagramin – entisen Facebookin pilkkova oikeusjuttu etenee

Yhdysvaltain kauppakomissio haluaa irrottaa Instagramin ja Whatsappin Metasta.

Sosiaalisen median jätti Meta omistaa Facebookin lisäksi Instagramin ja Whatsappin. Yhdysvaltojen kauppakomissio haluaa erottaa palvelut.

12.1. 16:23

Yhdysvaltain kauppakomission alulle panema oikeusjuttu teknologiayhtiö Metaa vastaan saa liittovaltion tuomioistuimen päätöksellä edetä.

Entinen Facebook, nykyinen Meta oli kyseenalaistanut kauppakomission kanteen ja pyytänyt liittovaltion tuomaria James Boasbergia hylkäämään kanteen, jossa kauppakomissio vaatii Metaa myymään kuva- ja videosovellus Instagramin ja Whatsapp-viestisovelluksen.

Päätöksessä todetaan, ettei oikeuslaitos tässä vaiheessa aio ottaa kantaa siihen, voiko kauppakomissio loppujen lopuksi voittaa oikeudenkäynnissä. Tässä vaiheessa oikeusistuin katsoo komission syytösten olevan asiallisia ja siksi kanteen kanssa voidaan edetä.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja brittilehti Guardian.

Kauppakomission oikeusjuttua Metaa vastaan seurataan tarkasti. Palvelujen myyntiin tähtäävä kanne on yksi Yhdysvaltojen hallinnon merkittävimmistä toimista isojen teknologiayhtiöiden vallan hillitsemiseksi vuosikymmeniin.

Metan lisäksi viranomaiset ympäri maailmaa pohtivat myös, miten Applea, Googlen emoyhtiötä Alphabetia, Amazonia ja Microsoftia pitäisi säännellä.

Lue lisää: Viranomaiset eivät tiedä, mitä teknologiajäteille pitäisi tehdä. Oikeus voisi pilkkoa ne, mutta olisiko siinä lopulta mitään järkeä?

Viime kesänä kauppakomission uudeksi johtajaksi nimitetty Lina Khan tunnetaan suurten teknologiayhtiöiden ankarana kriitikkona. Yksi Khanin keskeisistä argumenteista on, että Yhdysvaltojen aikoja sitten kirjoitetut kartellilait eivät sovellu nykyiseen alustatalouden maailmaan.

Tämä on toinen kauppakomission nostama kanne Facebookia vastaan. Viime vuonna liittovaltion tuomioistuin hylkäsi syytteet, jotka oli pantu alulle presidentti Donald Trumpin aikakaudella.

Lue lisää: Finanssialaan iski kymmenen vuotta sitten sääntelytsunami. Nyt samanlainen kurinpalautus odottaa suuria teknoyhtiöitä.

Elokuussa kauppakomissio lisäsi yksityiskohtia kanteeseensa liittyen siihen, että Metan on nähty joko tuhoavan tai ostaneen kilpailijoitaan. Kauppakomissio syyttää Metan toimintatapojen olevan läpeensä kilpailunvastaisia. Yhtiön alustapalveluja käyttää päivittäin 2,8 miljardia ihmistä.

Tuomari Boasbergin mukaan kauppakomission tuore esitys on edellistä ”paljon vankempi ja yksityiskohtaisempi”.

”Komissio myös selventää, että Facebookilla on monopoliasema ja se on myös tietoisesti ylläpitänyt valta-asemaansa kilpailunvastaisilla toimilla, tarkemmin sanottuna ostamalla Instagramin ja Whatsappin”, Boasberg lausuu.

Meta kommentoi Reutersille, että yhtiö on luottavainen oikeusjutun kääntyvän sen eduksi perustuen muun muassa edellisen kanteen hylkäämiseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita