Kim Kardashiania ja Floyd Mayweatheria uhkaa oikeusjuttu kryptovaluutan ”pumppaa ja dumppaa” -mainonnasta - Talous | HS.fi

Kim Kardashiania ja Floyd Mayweatheria uhkaa oikeusjuttu krypto­valuutan ”pumppaa ja dumppaa” -mainonnasta

Julkisuuden henkilöt mainostivat Ethereum Max -kryptovaluuttaa vuonna 2021.

Kim Kardashian mainosti Ethereum Max -kryptovaluuttaa 250 miljoonalle Instagram-seuraajalleen viime vuonna.

12.1. 21:49

Useita julkisuudesta tuttuja yhdysvaltalaisia uhkaa oikeusjuttu sijoittajien johtamisesta harhaan kryptovaluutan markkinoinnissa.

Liittovaltion tuomioistuimessa Los Angelesissa nostetun kanteen mukaan julkisuuden henkilöt mainostivat Ethereum Max -kryptovaluuttaa pönkittääkseen sen hinnannousua ja kerätäkseen voitot itselleen ”seuraajiensa ja sijoittajien kustannuksella”.

Kyseessä on niin kutsuttu ”pumppaa ja dumppaa” -ilmiö, jossa sijoitustuotteen arvoa ensin keinotekoisesti nostetaan ja sen jälkeen myydään omistukset nopean voiton toivossa.

Kanteeseen liittyviä julkisuuden henkilöitä ovat yrittäjä, tositelevisiotähti Kim Kardashian, entinen ammattilaisnyrkkeilijä Floyd Mayweather ja entinen NBA-koripalloilija Paul Pierce, kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja sanomalehti The Wall Street Journal.

Kardashian markkinoi Ethereum Maxia Instagram-päivityksessään kesäkuussa 2021. Tuolloin hänellä oli sovelluksessa 250 miljoonaa seuraajaa.

”Kiinnostaako kryptot?” Kardashian kirjoitti päivityksessään, jossa todettiin, ettei kyseessä ollut sijoitusneuvo. Hän kertoi haluavansa jakaa, ”mitä ystävät juuri kertoivat” Ethereum Maxista. Kanteen mukaan päivityksessä oli asiasana ”ad” ilmaisemaan, että kyseessä oli maksettu sisältö.

Kardashiania arvosteltiin tapauksesta jo aiemmin, koska hän ei kertonut seuraajilleen, että valuutta oli luotu vain kuukautta aiemmin eivätkä sen kehittäjät olleet tiedossa.

Mayweather mainosti kryptovaluuttaa muun muassa nyrkkeilyshortseissaan ottelussaan tubettaja Logan Paulia vastaan. Pierce taas mainosti tuotetta Twitter-tilillään.

Ethereum Max -kryptovaluutta oli näkyvästi esillä entisen ammattilaisnyrkkeilijän Floyd Mayweatherin ottelussa Youtube-tähti Logan Paulia vastaan kesäkuussa 2021.

Kanteessa mainitaan myös itse Ethereum Max -yritys ja sen johto. Yritys kiistää siihen liittyvät syytökset.

”Viime aikoina esitettyihin syytöksiin liittyvä harhaanjohtava narratiivi on täynnä misinformaatiota”, yhtiö kommentoi.

Oikeusjutun alullepanija on Ethereum Maxia ostanut newyorkilainen henkilö, joka menetti sijoittamansa rahat. Kanteeseen voivat Reutersin mukaan liittyä ne, jotka ovat ostaneet kyseistä kryptovaluuttaa toukokuun puolivälistä kesäkuun loppuun 2021. Kanteessa haetaan rahallista hyvitystä ja syytettyjen voittojen palauttamista.