”Viestintä ja johtaminen on sekavaa” – Relove-ketjun yrittäjä Noora Hautakangas turhautui nopeasti julistettaviin rajoituksiin ja vaatii päättäjiltä parempaa ennakointia - Talous | HS.fi

”Viestintä ja johtaminen on sekavaa” – Relove-ketjun yrittäjä Noora Hautakangas turhautui nopeasti julistettaviin rajoituksiin ja vaatii päättäjiltä parempaa ennakointia

Ravintoloiden rajoitukset kiristyivät keskiviikkona ja tieto siitä tuli tiistaina. Yrittäjä Noora Hautakangas peräänkuuluttaa ennakointia ja parempaa ymmärrystä rajoitusten vaikutuksista.

Relove-ketjun perustaja Noora Hautakangas on turhautunut hallituksen sekavaan viestintään ja johtamiseen, kun koronapandemia vain pitkittyy. Kuva otettu toukokuussa 2021 Fredrikinkadun Relove-liikkeessä.

12.1. 19:47

Kaikki ravintolat on määrätty sulkemaan ovensa kello 18. Valtioneuvosto päätti ravintoloiden toimintaa rajoittavan asetuksen muuttamisesta tiistaina. Taustalla oli hallituksen koronaministeriryhmän perjantaina tekemä päätös.

Ilmoitus uusista rajoituksista sai Relove-ketjun omistajan Noora Hautakankaan mitan täyttymään. Käytettyihin tuotteisiin keskittyvän ketjun konseptiin kuuluvat kahvilat, joiden aukioloajat ovat nyt lyhyemmät kuin itse myymälöiden.

Tiistai-iltana Hautakangas teki Instagramiin päivityksen, jossa hän lähetti hallitukselle kivijalkayrittäjän tulikivenkatkuiset terveiset: ”Siellä on unohdettu täysin väki, joka kannattelee tätä maata”, hän muun muassa kirjoitti.

”On ihan käsittämätöntä touhua, että tällaisista päätöksistä kerrotaan päivää ennen niiden tulemista voimaan. Vähintä mitä tässä tilanteessa tarvitaan on ennakointi”, Hautakangas sanoo HS:lle.

Relove-ketju avasi viime kesänä kolmannen myymälän Stockmannille. Vuonna 2014 perustetulla ketjulla oli aluksi viisi työntekijää, mutta viime vuonna henkilöstöä oli jo 60.

Hautakangas kuuluu myös muotikauppiaita ja -kauppoja edustavan Fashion Finlandin hallitukseen ja kertoo, että moni pk-yrittäjä on viestinyt hänelle turhautumistaan tilanteeseen ja rajoituksiin.

”Hallituksella on ollut aikaa opetella ennakointia.”

Yrittäjien tunnot purkautuvat Hautakankaan mukaan nyt, koska tilanne on pitkittynyt. Elämme jo kolmatta pandemiavuotta. Hautakangas muistelee, että Reloven kahviloissa on ollut koko korona-aikana parin viikon ajan normaalit asiakaspaikkamäärät.

”Hallituksella on ollut aikaa opetella ennakointia.”

Hautakangas pitää tilannetta epäoikeudenmukaisena. Hän sanoo, ettei yrittäjä voi automaattisesti lyhentää työntekijöiden jo sovittuja ja annettuja työvuoroja. Näin voidaan tehdä vain, jos työntekijä itse haluaa lyhentää jo sovittua vuoroa.

Kustannukset ja rajoitusten tuomien muutosten setviminen lankeavat yrittäjälle.

”Kuka tämän maksaa? Tämä tulee valumaan suoraan pk-yritysten syliin. Meillä yrittäjillä on kaikki omaisuus tässä. Lasku alkaa olla aika iso, emme saa enää edes lainaa”, Hautakangas sanoo.

”Pk-yritysten täytyy nousta barrikadeille tämän asian suhteen.”

Hän peräänkuuluttaa päättäjiltä parempaa ymmärrystä siitä, mitä ruohonjuuritasolla todella tapahtuu. Hän kysyy, kuinka monta tartuntaa aukiolon lyhentäminen kahdella tunnilla todella vähentää.

”Päättäjät yrittävät nyt painaa kaikkia hätänappuloita. Viestintä ja johtaminen on sekavaa, eikä ymmärrystä ole.”

Muotialan pk-yritykset kärsivät rajoituksista myös sitä kautta, että asiakasvirrat tyrehtyvät kun ravintolat suljetaan ja annetaan vahvat suositukset pysytellä kotona.

Hautakangas kritisoi Suomen hallitusta siitä, ettei yrityksille suunnattavista tuista ole tehty selkeitä päätöksiä ennen kuin rajoituksia pannaan täytäntöön.

”Ei riitä, että tukia aletaan järjestelemään kuukausien päästä.”

Relove haki ja sai Business Finlandin jakamaa kehittämistukea pandemian alussa. Sen avulla ketju sai verkkokaupan pystyyn. Ketjun toiminta ja päätoimeentulo perustuu kuitenkin sille, että ihmiset fyysisesti saapuvat myymälään, jossa voi viettää aikaa myös kahvilassa.

Hautakangas on sitä mieltä, että yritystuissa pitäisi keskittyä suoriin tukiin, joilla voi kattaa myös kiinteitä kustannuksia. Hän myös korostaa, että tukijärjestelmän pitäisi olla jo olemassa, kun rajoitukset astuvat voimaan.

Hautakangas sanoo, että yrittäjät olisivat myös tarvinneet joustoa lomautuskäytäntöihin, joita hän pitää koronatilanteessa tehtyjen päätösten nopeuteen nähden liian hitaina.

”Emme edes halua tehdä tulosta, tärkeintä on pysyä pystyssä ja pystyä pitämään työntekijät töissä. Ei riitä, että tukia aletaan järjestelemään kuukausien päästä.”