Sähkö on tänään melkein ilmaista, ja se kertoo sähkömarkkinoiden riskien kasvusta - Talous | HS.fi

Sähkö on tänään melkein ilmaista, ja se kertoo sähkö­markkinoiden riskien kasvusta

Sähkön hinnat vaihtelevat nyt rajusti tuulen ja lämpötilojen mukaan. Heilunta antaa aavistusta tulevasta, koska tuulivoimaa tulee koko ajan lisää, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Anni Lassila.

Tuulivoimala Luhangalla Keski-Suomessa. Suomen tuulivoiman tuotanto on keskittynyt Pohjanlahden rannikolle, missä tuuliolot ovat suotuisat.

13.1. 11:00

Sähkön hintojen heilunta on ollut tänä talvena ennen näkemätöntä. Vielä pari päivää sitten kilowattitunti maksoi sähköpörssissä päiväsaikaan yli 30 senttiä. Tänään torstaina sähkö on sen sijaan lähes ilmaista.

Suomen aluehinta pörssissä on keskimäärin vain alle kaksi senttiä kilowatti­tunnilta. Hinta vaihtelee vuorokauden aikana 1,1–3,6 sentin välillä. Sähkö hinnoitellaan pörssin spot-markkinalla tunti kerrallaan.

Hinnan romahtaminen johtuu osin siitä, että sää on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen lauha, mutta ennen kaikkea se johtuu siitä, että koko pohjolassa tuulee torstaina kovaa.

Lämmin länsipuhuri on puhaltanut yöstä asti tuulivoimalat lähes täyteen tehoon. Kello kymmeneltä aamulla Suomen tuulivoimalat tuottivat sähköä noin 2 550 megawatin teholla eli lähes yhtä paljon kuin ydinvoimalat, joiden tuotantoteho oli 2 800 megawattia.

Edullista tuulisähköä pusketaan Suomeen myös Ruotsista, missä tuulivoimaa on paljon Suomea enemmän.

Torstain sähköale ei tarkoita, että talven kalliit hinnat olisi tällä taputeltu. Kun sää palaa normaaliksi talvisääksi, hinnatkin varmasti kohoavat. Sähkömarkkinoiden futuurihinnat ennakoivat, että sähkö pysyy kalliina loppukevääseen asti.

Euroopan energiatilanne ei ole nimittäin miksikään muuttunut.

Keski-Euroopassa kalliin maakaasun ja päästöoikeuksien kuristama energiantuotanto imee Pohjoismaista sähköä sen, minkä johdot pystyvät siirtämään. Torstainakin sähköä puskettiin Suomesta tuhannen megawatin teholla Baltiaan.

Saksassa sähkömarkkinat ennakoivat hinnan pysyvän lähes kymmenessä sentissä kilowattitunnilta läpi kesän.

Energiateollisuuden johtaja Pekka Salomaa arveli keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että sähkön rajut hintavaihtelut ovat tulleet jäädäkseen. Suomeen rakennetaan tänäkin vuonna noin tuhat megawattia lisää tuulivoimaa. Sama tahti jatkuu lähivuosina.

Tuulivoima on päästötöntä mutta arvaamatonta. Viime vuonna tuulivoimatuotanto kasvoi Suomessa vain 1,5 prosenttia edellisvuodesta, vaikka uusia voimaloita oli noussut sillä välin satojen megawattien edestä.

Viime vuosi oli poikkeuksellisen tyyni.

Hirvittävät hintaheilahdukset ovat aiheuttaneet sen, että sähkömarkkina on jossain määrin sekaisin.

Sähkönmyyjillä on nyt vaikeuksia suojata sähkönhankintaansa, koska Suomen aluehintaa koskeville johdannaissopimuksille ei tällä hetkellä löydy Salomaan mukaan markkinatakaajaa.

Lue lisää: Osa sähkönmyyjistä on lopettanut määrä­aikaisten sopimusten myymisen suurten riskien takia

Takaaja tarvitaan varmistamaan, että johdannaisille löytyy aina hinta ja ostaja. Hintaheilahtelujen rajuuden vuoksi kukaan ei ole valmis takausta antamaan. Riskit ovat yksinkertaisesti liian suuria.

Kuluttajille tämä näkyy niin, että myös määräaikaisten sopimusten hinnat ovat kohonneet rajusti.

Lisäksi Ruotsin kantaverkkoyhtiö on sääntöjen vastaisesti rajoittanut rajat ylittäviä siirtoyhteyksiä, maan sisäisten siirtoyhteyksien ongelmien takia. Tämäkin aiheuttaa markkinoille sekaannusta ja epävarmuutta.

Lue lisää: Sähkösopimusten hinnat nousevat, ja moni kuluttaja on ymmällään vaihtoehtojen kanssa – mitä kuluttajan kannattaa nyt valita?

Vakautta sähkömarkkinoille tuo ainakin jossain määrin kesäkuussa käyttöön otettava Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikkö. Se kasvattaa sähköntuotannon tasaista perustaa 1 600 megawatilla.

Ydinvoimaloita ei käynnistetä eikä seisauteta markkinatilanteen mukaan, vaan ne käyvät huoltotaukoja lukuun ottamatta aina. Ydinvoima ei siis taivu tasaamaan tuulivoiman suurta vaihtelua, vaan sitä varten tarvitaan muita ratkaisuja.

Artikkeliin liittyviä aiheita