Asuntokauppa kiihtyi viime vuonna ennätysvilkkaaksi – ”imua markkinoilla olisi ja tarjontaa odotellaan kiihkeästi” - Talous | HS.fi

Asuntokauppa kiihtyi viime vuonna ennätysvilkkaaksi – ”imua markkinoilla olisi ja tarjontaa odotellaan kiihkeästi”

Viime vuonna tehtiin yli 10 000 kauppaa enemmän kuin toiseksi vilkkaimpana vuonna.

Helsingin, Tampereen ja Turun keskustoissa asuntojen kauppamäärät kasvoivat 5–10 prosenttia.

13.1. 12:32 | Päivitetty 13.1. 12:37

Asuntokauppa kiihtyi viime vuonna ennätyksellisen vilkkaaksi, kertoo Kiinteistövälitysalan keskusliitto. Liiton mittaushistoria ulottuu vuoteen 1999.

Koko kiinteistönvälitysalan kattavaan hintaseurantapalveluun rekisteröitiin viime vuonna yli 85 000 kauppaa, mikä on yli 10 000 kauppaa enemmän kuin toiseksi vilkkaimpana vuonna 2020.

Erityisesti alkuvuosi oli kiivaan kaupanteon aikaa.

Suurin kasvu kauppamäärissä tapahtui Lahdessa. Siellä kauppoja tehtiin yli 23 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Lahden jälkeen seuraavaksi eniten kasvoivat Kuopion, Espoon, Vantaan ja Oulun kauppamäärät. Niissä kasvua vauhditti etenkin ennätysvilkas uudisrakentaminen.

Helsingin, Tampereen ja Turun keskustoissa kauppamäärät kasvoivat 5–10 prosenttia.

“Näissä hinnat nousivat eniten edellisvuodesta, mikä viittaa siihen, että imua markkinoilla olisi ja tarjontaa odotellaan kiihkeästi”, sanoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson tiedotteessa.

Kiinteistöliiton mukaan asuntojen keskimääräiset hinnat nousivat ja myyntiajat laskivat viime vuonna. Kehityksessä oli selvää vaihtelua eri alueiden välillä.

”Erityisesti nousee esiin Kaakkois-Suomi, jossa hinnat laskivat poikkeuksellisen hyvästä vuodesta huolimatta”, Mickelsson sanoo.

SUOMEN Kiinteistönvälittäjät (SKVL) ennakoi tiistaina julkaistussa asuntomarkkinaennusteessaan, että myös tästä vuodesta on tulossa vilkas kaupankäyntivuosi. Suurimmaksi jarruksi muodostuu kuitenkin pula hyvistä myytävistä asunnoista.

”Toivomme, että myyjät rohkaistuisivat aloittamaan myynnin, jotta markkinoille tulee ostettavaa, myös heille itselleen. Nyt tilanne lukkiutuu siihen, että ostettavaa ei löydy ja oman asunnon myyntiä pantataan”, SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg sanoi tiistaina julkaistussa tiedotteessa.