Inflaatio hidastui joulukuussa hieman, taustalla polttoaineiden hinnannousun taittuminen - Talous | HS.fi

Inflaatio hidastui joulukuussa hieman, taustalla poltto­aineiden hinnan­nousun taittuminen

Inflaatio oli marraskuussa kiihtynyt nopeimmilleen yli kymmeneen vuoteen.

Energian kallistuminen on merkittävä syy inflaation kiihtymiseen Suomessa ja euroalueella.

14.1. 8:04 | Päivitetty 14.1. 9:21

KULUTTAJAHINTOJEN vuosimuutos laantui joulukuussa hieman marraskuuhun verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Inflaatiota hidasti muun muassa polttonesteiden hinnannousun taittuminen.

Tilastokeskuksen perjantaina julkistamien tietojen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli joulukuussa 3,5 prosenttia, kun marraskuussa inflaatio oli 3,7 prosenttia.

Ennen tämän vuoden marraskuuta inflaatio oli ollut yhtä nopeaa edellisen kerran syyskuussa 2011.

Joulukuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten omakotitalon peruskorjausten, bensiinin, sähkön, dieselin ja asunto-osakeyhtiön remonttien kallistuminen.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten lasten päivähoito­maksujen, asuntolainojen keskikoron, kulutusluottojen korkojen, pitkien junamatkojen sekä tutkimus- ja hoitomaksujen halpeneminen.

Marraskuulta joulukuulle kuluttajahintojen kuukausimuutos oli –0,1 prosenttia, mikä johtui muun muassa polttonesteiden hintojen laskusta.

Vuoden 2021 keskimääräinen inflaatio oli 2,2 prosenttia.

EUROOPAN unionin laajuisesti käytetyn yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan Suomen inflaatio oli joulukuussa 3,2 prosenttia. Marraskuussa se oli 4,9 prosenttia.

Ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio yhdenmukaistetun kuluttajahinta­indeksin mukaan oli joulukuussa 5,0 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist arvioi perjantaina tiedotteessa, että marraskuu jäi korona-ajan ennätyslukemaksi. Hän arvioi, että inflaatio lähtee tänä vuonna hiipumaan, kun öljyn hinnan nousun vaikutus asteittain pienenee vuoden mittaan.

Hänen mukaansa Suomessa ole edelleenkään merkkejä laajemmasta kuluttajahintojen nousupaineesta. Tilanne poikkeaa Appelqvistin mukaan selvästi etenkin Yhdysvalloista, jossa kuluttajahinnat nousivat joulukuussa 7 prosenttia eli nopeinta tahtia sitten vuoden 1982 kesäkuun.

Appelqvist toteaa, että pidemmän päälle merkittävin inflaatiota ylläpitävä tekijä on palkkakehitys. Vielä ei tiedetä kovin tarkasti, minkälaisiin sopimuskorotuksiin meneillään olevalla neuvottelukierroksella päädytään. Toistaiseksi tehdyt sopimukset ovat olleet noin 2 prosenttia kuluvalle vuodelle.

”Osalle yrityksistä se ovat varmasti liikaa kustannussyistä, mutta holtittomaan inflaatiokierteeseen korotustaso ei silti johda. Niinpä riski amerikkalaistyylisestä inflaation kiihtymisestä on edelleen Suomessa pieni”, hän kirjoittaa.

Myös Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen ennakoi Twitterissä, että Suomen inflaatiohuippu nähtiin marraskuussa eikä tänä vuonna ole luvassa enää vastaavaa lukemaa.