Suomen kaupan jättiläiset: FFP2-maskeja ostetaan selvästi enemmän kuin kirurgisia maskeja - Talous | HS.fi

Suomen kaupan jättiläiset: FFP2-maskeja ostetaan selvästi enemmän kuin kirurgisia maskeja

Hallituksen koronaryhmä suositteli viime viikolla koronavirukselta tehokkaammin suojaavien FFP2-maskien käytön laajentamista. K-ryhmä lupaa tammikuussa miljoonia kotitestejä lisää.

FFP2-maski suojaa muiden ihmisten lisäksi myös käyttäjäänsä.

14.1. 9:55 | Päivitetty 14.1. 17:17

Omikronvariantin levitessä koronavirusepidemia on kiihtynyt Suomessa nopeasti, mikä näkyy myös ostokäyttäytymisessä. Suomen päivittäistavarakaupan jättiläisten S-ryhmän ja K-ryhmän myyntidatasta selviää, että FFP2-hengityssuojainten myynti on lisääntynyt.

Niiden suojausteho koronavirusta vastaan on parempi kuin ainakin aiemmin yleisemmin käytettyjen suu-nenäsuojainten. Hallituksen koronaryhmä suositteli viime viikolla FFP2-maskien käytön laajentamista.

FFP2-suojainten saatavuus on S-ryhmän mukaan tällä hetkellä hyvä. S-ryhmä kertoo, että tämän vuoden puolella ketjun varastolle on lennätetty Finnairin koneilla noin 20 miljoonaa FFP2-suojainta. Myös kirurgisia suu-nenäsuojaimia on täydennetty 10 miljoonalla kappaleella.

”FFP2-hengityssuojainten myynti oli joulukuussa kolminkertaista verrattuna edellisvuoteen. Tämä on luonnollista nyt, kun viranomaiset ovat vahvasti muistuttaneet kasvomaskien käytöstä ja hallituksen koronaministeriryhmä suosittanut nimenomaan FFP2-hengityssuojaimia”, kertoo S-ryhmän myyntipäällikkö Marko Väänänen tiedotteessa.

”Siinä, missä aiemmin suomalaiset ostivat pääosin kirurgisia IIR-maskeja, ovat FFP2-suojaimet nyt ohittaneet ne myydyissä pakkausmäärissä.”

K-ryhmä puolestaan kertoo, että viime kuukausien aikana FFP2-maskien myynti on lähes kymmenkertaistunut.

Pandemian aikana K-ryhmän kaupoista on myyty yli 60 miljoonaa kasvomaskia. Vielä viime vuoden alussa FFP2-maskien osuus kaikista myydyistä kasvomaskeista oli noin kolme prosenttia.

FFP2-maskit pysäyttävät oikein käytettynä noin 95–99 prosenttia pienpartikkeleista. Kirurgisissa maskeissa suojausteho jää istuvuudesta riippuen noin 20–70 prosenttiin, kertoi väitöskirjatutkija ja lääkäri Lotta Oksanen HS:n jutussa viime elokuussa.

FFP2-maski suojaa siis muiden ihmisten lisäksi tehokkaasti myös käyttäjäänsä.

K-ryhmä lupaa myös, että sen kauppoihin tuodaan myyntiin miljoonia uusia koronaviruksen kotitestejä. K-ryhmän kaupoista on myyty tähän mennessä yhteensä yli miljoona koronan kotitestiä. Myynti on yli 80-kertaistunut alkusyksystä 2021.

”Tammikuulle olemme tilanneet miljoonia koronatestejä lisää. Saatavuustilanne onkin selvästi parantunut tämän viikon aikana, mutta uskomme, että korkein kysyntäpiikki on vielä tulossa”, sanoo Keskon päivittäistavarakaupan johtaja Harri Hovi tiedotteessa.

Myös S-ryhmä on kertonut saavansa lisää testejä myyntiin.