PTT: Ruoan hinnannousu kiihtyy tänä vuonna, kustannusten nousu näkyy koko ruokaketjussa - Talous | HS.fi

PTT: Ruoan hinnannousu kiihtyy tänä vuonna, kustannusten nousu näkyy koko ruokaketjussa

Vielä viime vuonna ruoan hinta ei verottanut kuluttajan kukkaroa juuri aiempaa enemmän. Tänä vuonna tuotannon kustannuspaineet näkyvät jo hinnoissa.

Euroalueella lihan hinta on lähtenyt jo huomattavasti nousemaan. Suomessa hintojen nousu seuraa EU:n hintakehitystä, mutta viipeellä.

14.1. 16:07

Ruoan hinta nousee tänä vuonna selvästi viime vuotta enemmän, arvioi Pellervon taloustutkimus (PTT) maa- ja elintarviketalouden tilannekatsauksessaan.

Viime vuonna ruoan kuluttajahinnat kallistuivat maltillisesti eikä maatalouden nopea tuotantopanosten kustannusten nousu vielä juurikaan näkynyt kauppojen hyllyillä. Suomessa ruoan hinta nousi Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna keskimäärin 0,3 prosenttia alkoholittomat juomat pois lukien.

Ruoan hintojen nousu kuitenkin kiihtyi loppuvuodesta. Lokakuussa ruuan hinta nousi 0,6 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta, marraskuussa 1,1 ja joulukuussa 1,4 prosenttia.

Tänä vuonna elintarvikkeiden hintojen nousu voi PTT:n mukaan olla yleistä inflaatiokehitystä nopeampaa.

Kustannuspaineita on PTT:n mukaan tällä hetkellä koko ruokaketjussa. Loppuvuodesta lihan ja maidon tuottajahinnat ovat olleet nousussa. Myös esimerkiksi palkkakustannusten nousu näkyy elintarviketeollisuudessa ja ruokakaupoissa. Markkinoilla on myös paljon epävarmuutta, mikä voi heijastua hintakehitykseen.