Kansainvälinen energiajärjestö: Energian hinnat pysyvät korkeina useita vuosia, ellei toimiala toteuta isoja uudistuksia - Talous | HS.fi

Kansainvälinen energia­järjestö: Energian hinnat pysyvät korkeina useita vuosia, ellei toimiala toteuta isoja uudistuksia

Viime vuonna energian kysyntää lisäsivät talouden elpyminen pandemiasta ja poikkeukselliset sääilmiöt. Hinnat nousivat, ja energiantuotannosta syntyvät päästöt kasvoivat.

Suljettu huoltoasema mellakan jäljiltä Kazakstanin Almatyssa 9. tammikuuta. Väkivaltaisuuksiin kärjistyneet mielenosoitukset alkoivat polttoaineen hinnannoususta.

14.1. 19:25

Energian kysyntä kasvaa ympäri maailmaa, minkä vuoksi energian hinnat voivat pysyä tavallista korkeammalla useita vuosia, varoittaa Kansainvälinen energiajärjestö IEA.

IEA:n mukaan energian kysynnän kasvuvauhti oli viime vuonna yli kuusi prosenttia eli kovinta yli vuosikymmeneen. Määrällisesti energian kysyntä kasvoi enemmän kuin koskaan, yli 1 500 terawattituntia. Samalla energiasektorin päästöt lisääntyivät seitsemän prosenttia. Kysyntää lisäsivät talouden elpyminen pandemiasta ja useat poikkeukselliset sääilmiöt.

Uusiutuvien energiamuotojen tuottama energiamäärä kasvoi, mutta hiilivoiman ja maakaasun käyttö lisääntyivät myös ennätyslukemiin. Energiateollisuuden on muututtava nopeasti, jos hintojen ja päästötasojen halutaan pysyvän maltillisempina, energiajärjestö varoittaa.

”Koska sektorilla ei ole näkyvissä nopeampaa rakenteellista muutosta, kasvava kysyntä tulevien kolmen vuoden aikana voi johtaa markkinaheilunnan lisääntymiseen ja päästöjen kasvuun”, IEA sanoo tuoreessa markkinaraportissaan

IEA:n pääjohtaja Fatih Birol varoittaa, että sähkön hinnannousu voi vaikuttaa sosiaalisten ja poliittisten jännitteiden kärjistymiseen, kun hinnat kurittavat kotitalouksia ja yrityksiä ympäri maailmaa.

Kazakstanin väkivaltaiset mellakat ovat äärimmäinen esimerkki siitä, mihin kotitalouksien energiakustannusten äkillinen paisuminen voi johtaa. Myös esimerkiksi Espanjassa ja Turkissa sähkölaskun kallistuminen on saanut ihmiset kaduille.

Lue lisää: Energia­kriisit ovat jo globaaleja suuttumuksen ja poliittisen väännön aiheita – tällaisia kiistoja hinnan­nousuihin liittyy Euroopassa

Sähköntuotannosta ja -kulutuksesta syntyvät päästöt ovat Birolin mukaan pysymässä samalla tasolla tulevien kolmen vuoden aikana, eivätkä päästötavoitteet tule siksi täyttymään.

Birolin mukaan ”sähkötoimialalla tarvitaan massiivisia muutoksia, jotta se täyttää tehtävänsä koko laajemman energiajärjestelmän päästöjen vähentämisessä”.