Raportti: Pohjois-Korea varasti hakkerihyökkäysten avulla 350 miljoonan euron arvosta kryptovaluuttaa viime vuonna - Talous | HS.fi

Raportti: Pohjois-Korea varasti hakkeri­hyökkäysten avulla 350 miljoonan euron arvosta kryptovaluuttaa viime vuonna

Pohjois-Korean epäillään kiertävän pakotteita laittomasti hankittujen kryptovaluuttojen kautta.

Kryptovaluutta bitcoinia louhivia koneita.

14.1. 21:06

Pohjois-Korean tukemat hakkerit varastivat kryptovaluuttaa kauppaavilta alustoilta miltei 400 miljoonan dollarin eli noin 350 miljoonan euron edestä virtuaalivaluuttaa viime vuonna, ilmenee lohkoketjuihin erikoistuneen Chainanalysis-analyysiyhtiön raportista.

Raportin mukaan kauppa-alustoille kohdistui ainakin seitsemän Pohjois-Korean tukemaa hakkerihyökkäystä. Vuonna 2020 hyökkäyksiä oli ollut neljä. Varastettujen kryptovaluuttojen arvo oli viime vuonna 40 prosenttia edellisvuotta suurempi.

”Kun Pohjois-Korea sai varat käsiinsä, se aloitti huolellisen pesuoperaation peitelläkseen jälkensä ja lunastaakseen rahat”, raportissa kerrotaan.

Asiasta uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja uutistoimisto Reuters.

Pohjois-Korean pakotteita valvovat YK:n asiantuntijat ovat katsoneet, että maa hyödyntää varastettuja varoja kiertääkseen siihen kohdistuvia pakotteita, jotta se voi tukea ydinvoima- ja ohjusohjelmiaan.

Chainanalysis ei raportissaan kerro kaikkia viime vuonna tehtyjen hyökkäysten kohteita. Se kuitenkin paljastaa, että mukana on pääasiassa sijoitusyhtiöitä ja kryptovaluuttakauppaan keskittyneitä sivustoja, kuten Liquid.com. Kyseinen palveluntarjoaja kertoi elokuussa, että joku oli luvattomasti päässyt käsiksi osaan yhtiön kryptolompakoista.

Yhdysvallat on asettanut pakotteita pohjoiskorealaista Lazarus Group -hakkeriryhmää vastaan. Ryhmän epäillään olevan vastuussa ainakin osasta viime vuoden hyökkäyksiä. Myös vuonna 2017 laajasti levinnyt Wannacry-kiristyshaitta­ohjelma oli ryhmän käsialaa.

Reutersin mukaan Yhdysvallat syytti viime vuonna kolmea Pohjois-Korean tiedustelupalvelulle työskentelevää ohjelmoijaa vuosia kestäneestä hakkerointisuunnitelmasta, jonka tavoitteena oli varastaa yli 1,3 miljardin dollarin edestä rahaa ja kryptovaluuttaa eri toimialojen yrityksistä pankeista elokuvastudioihin.

Pohjois-Korea ei ole vastannut mediatiedusteluihin, mutta valtio on aiemmin kiistänyt hakkerointisyytökset lausunnoissaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita