Energian hinta on noussut Euroopassa pilviin, vaikka Gazprom on noudattanut kaikkia sopimuksia – Suomen ja EU:n horjuttaminen olisi Venäjälle todella helppoa

Jos Venäjä haluaa horjuttaa EU:ta, sen ei tarvitse vääntää kaasuhanaa täysin kiinni, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Jarno Hartikainen.

Kaasuvarastot Euroopassa ovat nyt poikkeuksellisen tyhjät, ja erityisesti Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on ollut hidas täyttämään varastojaan. Kuvan kaasuvarasto sijaitsee Rehdenissä, Pohjois-Saksassa.

| Päivitetty

Joka syksy Euroopan kaasuverkkoyhtiöt tekevät stressitestin tulevan talven varalle. Tarkoitus on vastata yhteen kysymykseen: onko kaasun toimitusvarmuus turvattu läpi talven, vaikka lämmityskausi olisikin erityisen kylmä?

Tätä talvea koskeva arvio julkaistiin lokakuussa. Sen johtopäätös on, että vaikka Euroopan kaasuvarastot olivat syksyllä vajaat, toimitusvarmuus pystytään takaamaan, jos tuontikaasua on saatavilla tavalliseen tapaan. Yhdessäkään maassa ei ole nähtävissä riskiä, että kaasun käyttöä jouduttaisiin rajoittamaan, vaikka talvesta tulisi kylmäkin. Tuontikaasun tarve saattaa silti kasvaa viime vuosista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita