Maailma pelkää Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, ja samalla Suomeen puuhataan ydin­voimalaa Venäjän rahoilla – Pyhäjoen ydinvoimalasta tuli Putinille tärkeä hanke, jonka ei anneta kaatua

Puolustusministeriö ja ulkoministeriö näkevät Rosatomin voimalahankkeessa ilmeisiä riskejä ja haluavat Stukin turvallisuusarvion rinnalle laajempaa riskianalyysia, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Jarno Hartikainen.

Fennovoiman tavoitteena on saada rakentamislupa Hanhikivi 1 -voimalalle tänä vuonna. Valmistelevat rakennustyöt Pyhäjoella ovat olleet käynnissä vuosia. Voimalan arvioidaan maksavan 7–7,5 miljardia euroa.

| Päivitetty

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, venäläinen Rosatom aloittaa ydinvoimalan rakentamisen Pyhäjoelle loppuvuodesta tai ensi vuoden alussa.

Hanke on kärsinyt pahoista alkuvaikeuksista ja viivästynyt jo lupavaiheessa, mutta nyt Rosatom ja tilaaja Fennovoima ovat onnistuneet petraamaan toimintaansa. Suunnittelutyötä valvova Säteilyturvakeskus (Stuk) kertoo aloittaneensa turvallisuusarvionsa valmistelun. Myönteinen turvallisuusarvio on ehto rakentamisluvan myöntämiselle. Fennovoiman tavoitteena on saada rakentamislupa valtioneuvostolta vielä tänä vuonna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita