Maakaasu-, sähkö- ja öljytoimitusten katkeamisen suora merkitys Suomelle olisi vähäinen – ”Emme ole kädettömiä näissä asioissa”

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan Janne Känkäsen mukaan Ukrainan kriisin kiristymiseen on varauduttu jo kuukausia. Polttonesteitä on varmuusvarastoissa noin puolen vuoden tarvetta vastaava määrä.

Maakaasua tuodaan Suomeen myös meriteitse nesteytettynä eli lng:nä. Tornioon valmistui lng-terminaali vuonna 2018. Lng- terminaaleja on myös Porissa ja melkein valmis terminaali Haminassa.

24.2. 14:09

Jos talouspakotteiden ja vastapakotteiden kierre johtaisi Venäjältä tulevien maakaasu-, sähkö- ja öljytoimitusten katkeamiseen EU:hun ja Suomeen, suorat vaikutukset Suomeen olisivat asiantuntijoiden mukaan vähäisiä.

”Olemme seuranneet tilannetta ja ennakoineet erilaisia kehityskulkuja viime vuoden lopulta alkaen. Tämän aamun uutiset olivat tietenkin äärimmäisen vakavia ja järkyttäviä, mutta tilannekuva meillä on selvä ja kirkas”, Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen sanoo.