Ulosotto ollut yhteydessä Kotkan talvi­säilöön veneistä – HS kuvasi Venäjän entiseen presidenttiin yhdistetyn luksus­veneen

Isojen huviveneiden säilytyshallista vastaavan yrityksen mukaan heillä ei ole tietoa, että alus kuuluisi EU:n pakotelistalla olevalle Dmitri Medvedeville.

Kotkassa säilytetään venettä, joka on yhdistetty EU:n pakotteiden kohteena olevaan Dmitri Medvedeviin.

5.3. 18:46

EU:n Venäjä-pakotteiden toimeenpanosta vastaava ulosottoviranomainen oli perjantaina yhteydessä Kotka Yacht Storeen, kertoo yrityksen asiainhoitaja Heikki Kuokka.

Helsingin Sanomat uutisoi perjantaina, että Venäjän entiseen pääministeriin ja presidentin Dmitri Medvedeviin yhdistetty Fotinia-alus tuotiin viime syyskuun lopussa Kotkaan. Alus on talvisäilytettävänä ja huollettavana Oy Kotka Yacht Store Ltd:n tiloissa. HS pääsi lauantaiaamuna halliin kuvaamaan hallissa olevia veneitä.

EU kertoi 26. helmikuuta lisänneensä Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheen­johtajana toimivan Medvedevin pakotelistalleen. Käytännössä listaus merkitsee muun muassa sitä, että henkilön omaisuus pyritään takavarikoimaan.

Suomessa tämä tehtävä kuuluu ulosottoviranomaiselle.

Kuokan mukaan ulosottoviranomainen tiedusteli, onko yrityksen tiloissa tällä hetkellä pakotteiden alaisten tahojen veneitä.

Yrityksellä ei ole tiedossa, että vene olisi Medvedevin omistuksessa, Kuokka kertoo. Hänen mukaansa telakointisopimuksen tehnyt venäläinen yritys ei ole myöskään ollut esillä julkisuudessa Medvedeviin liittyen.

”Me emme tiedä, että tämä kyseinen alus, jota sanotaan Medvedevin veneeksi, että se olisi hänen. Medvedevhän on sanonut, että hänellä ei ole pankkitilejä tai muutakaan omaisuutta Venäjän ulkopuolella”, Kuokka sanoo.

On kuitenkin tavanomaista, että näitä omistuksia ei rekisteröidä kyseisten henkilöiden tai heidän suorassa omistuksessaan olevien yritysten nimiin?

”Näin saattaa olla, mutta me emme tiedä, mitä ne järjestelyt mahdollisesti olisivat. Tiedossamme ei ole, että meillä tällä hetkellä olisi yhtään pakotelistalla olevan yrityksen tai yksityishenkilön nimissä olevaa venettä.”

Vuonna 2011 valmistuneessa Kotka Yacht Storen hallissa säilytetään isoja huviveneitä.

Yacht Store on huolehtinut Fotinian talvisäilytyksestä ja huolloista jo useiden vuosien ajan.

Princess-mallinen alus valmistui vuonna 2015, ja sen hinnaksi on arvioitu 11 miljoonaa dollaria.

Yacht Storen tiloissa on muitakin venäläisiä ja muita EU:n ulkopuolisia veneitä.

”Tyypillisesti muista Itämeren rantavaltioista, mutta myös Britanniaan, Karibialle tai Aasiaan rekisteröityjä veneitä”, Kuokka kertaa.

Ulkomaisia aluksia säilytetään talven ajan niin sanotussa tullivarastossa, jolloin niistä ei tarvitse maksaa maahantuontiin ja suomalaiseen rekisteröintiin liittyviä veroja ja tullimaksuja.

”Alukset seisovat tullin luvalla ja valvonnassa siellä. Tulli tekee pistotarkastuksia tiloihimme harkintansa mukaan. Tullilla on tiedossa nämä alukset. Se on täysin läpinäkyvää toimintaa”, Kuokka kertoo.

”Me teemme avointa yhteistyötä viranomaisen kanssa ja annamme luonnollisesti kaikki hallussamme olevat tiedot aluksista viranomaisille.”

Venäläisen oppositiovaikuttajan Aleksei Navalnyin säätiö kertoi selvitystensä tuloksesta Youtube-videolla vuonna 2017. Ruutukaappaus.

Aluksen yhteyden Medvedeviin toi esiin venäläisen oppositiovaikuttajan Aleksei Navalnyin FBK-säätiön tutkimus vuonna 2017. Ryhmä totesi videollaan perinpohjaisen selvityksen jälkeen, että Fotinia on tosiasiallisesti Medvedevin omaisuutta.

Alusten paikannustietopalvelun mukaan jahti poistui talvisäilytyksen jälkeen toukokuun alussa Kotkasta Venäjälle.

Fotinia liikennöi kesän aikana eri paikoissa Moskovan ja Pietarin lähialueilla. Paikannustietojen mukaan kesäkuussa vene oli noin kahden viikon ajan paikallaan Kostromassa, lähellä Volga-joen rannalla sijaitsevaa Medvedevin luksuskartanoa.

Myös sen olemassaolo paljastui FBK:n selvityksissä vuonna 2017.

Myöhään perjantai-iltana Italian poliisi tiedotti takavarikoineensa venäläisen oligarkin Gennadi Timtšenkon Lena-huvijahdin San Remossa.

Näyttävän aluksen arvioidaan olevan noin 50 miljoonan euron arvoinen.

Suomen kaksoiskansalainen Timtšenko lisättiin Medvedevin tapaan EU:n pakotelistalle Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan jälkeen.

Italian poliisi on takavarikoinut myös Venäjän rikkaimmaksi mieheksi kutsutun Alexei Mordašovin Lady M -jahdin, jonka arvoksi lasketaan 65 miljoonaa euroa.

Lisäksi takavarikoitiin liikemies Alisher Usmanovin huvila Sardiniassa ja Venäjän television juontajan Vladimir Solovievin huvila Como-järven rannalla.

Yhteensä Italian poliisi takavarikoi omaisuutta noin 140 miljoonan euron edestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita