Olvi vetäytyy Valko-Venäjältä ja lopettaa viennin Venäjälle

Yritys keskeyttää investoinnit Valko-Venäjällä.

Keltakorkkisia juomapulloja kuljetushihnalla Olvin Iisalmen tehtaalla kesäkuussa vuonna 2020.

5.3. 17:08 | Päivitetty 5.3. 17:22

Iisalmelainen juomavalmistaja Olvi vetäytyy Valko-Venäjältä ja lopettaa viennin Venäjälle sekä peruuttaa tulosohjeistuksensa vuodelle 2022, yhtiö tiedottaa.

Olvin hallitus päätti asiasta lauantaina.

Yritys myös keskeyttää investoinnit Valko-Venäjällä.

Olvi-konserniin kuuluva Lidskoe Pivo -tytäryhtiö työllistää 840 henkilöä Valko-Venäjällä. Valko-Venäjän osuus Olvi-konsernin liiketoiminnoista viime vuonna oli noin neljännes. Maan osuus konsernin liikevaihdosta oli 21 prosenttia ja liikevoitosta 24 prosenttia.

Olvi on muuttanut kantaansa muutaman päivän sisällä tiuhaan. Ensin ilmoitettiin, ettei yritys ole lähdössä Valko-Venäjältä. Toimitusjohtaja Lasse Aho perusteli asiaa Helsingin Sanomille eettisillä ja taloudellisilla syillä.

”Olemme pienen kaupungin suurin työnantaja, ja ne yli 800 työntekijää joutuisivat oikeasti kadulle tilanteessa, jossa Valko-Venäjän talous on heikentynyt”, Aho sanoo HS:n jutussa.

Haastattelu tehtiin torstai-iltana ja julkaistiin perjantaiaamuna.

”Emme koe eettisesti oikeana sitä, että panisimme 840 työntekijää pois. Se olisi samalla viesti työntekijöille kuudessa maassa, joissa Olvi toimii. Haluaisimme nähdä pidemmälle ennen kuin sellaisia päätöksiä mietitään.”

Olvilla on lähes 150 miljoonan euron investoinnit Valko-Venäjällä. Ne tuovat noin kolmanneksen konsernin myyntivolyymista.

Myöhemmin perjantaina Olvi korjasi toimitusjohtajansa lausuntoja lähettämällä tiedotteen asiasta. Yhtiön mukaan tilanne pitää arvioida nopeasti uudelleen.

”Yhtiö ei ole vielä tehnyt linjausta siitä, jatketaanko ja miten liiketoimintaa vallitsevissa olosuhteissa. Selvitämme ja arvioimme vaihtoehtoja, minkä pohjalta teemme ratkaisut ja tiedotamme niistä pian. Olvi tuomitsee sodan Ukrainaa vastaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan