Venäjän rupla romahti rajusti, länsi pohtii Venäjän öljytuonnin kieltoa, kaasun hinta yli 70 prosentin nousussa Euroopassa, Helsingin pörssi laski – HS seuraa sodan talous­vaikutuksia

Helsingin pörssin yleisindeksi on painunut alle 10 000 pisteen haamurajan, ja Wall Street on avautumassa laskuun. Rupla on romahtanut ennätys­halvaksi. Valio, Paulig, Fiskars sekä Wärtsilä kertoivat vetäytyvänsä Venäjältä.

Ukrainan armeijan sotilas Irpinin lähellä viime perjantaina.

7.3. 8:27 | Päivitetty 7.3. 22:01

VenäjäN hyökkäys Ukrainaan jatkuu kahdettatoista päivää. Seuraamme tässä jutussa sodan talousvaikutuksia.

Saksan, Britannian ja Hollannin johtajat vastustavat Venäjän-energiatuonnin kieltämistä

Saksan, Britannian ja Hollannin johtajat varoittivat maanantaina kieltämästä äkillisesti Venäjän energiantuontia, koska välittömiä vaihtoehtoja tuonnille ei ole, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Maat ilmaisivat kielteisen kantansa tuontikieltoon sen jälkeen, kun Yhdysvallat kertoi sunnuntaina käyvänsä "aktiivisia keskusteluja" Euroopan maiden kanssa Venäjän öljyntuonnin lopettamisesta uutena taloudellisena seuraamuksena Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan.

"Eurooppa on tietoisesti jättänyt Venäjältä tulevat energiatoimitukset pakotteiden ulkopuolelle", Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi lausunnossaan.

"Euroopan energiatoimituksia lämmöntuotantoon, liikkumiseen, sähköntuotantoon ja teollisuuteen ei voida tällä hetkellä turvata millään muulla tavalla", hän sanoi.

Osakemarkkinat kello 21

Wall Street selvässä laskussa

Yhdysvaltain osakemarkkinat ovat selvässä laskussa. Ennen iltayhdeksää Suomen aikaan laaja S&P 500 -indeksi oli 2,2 prosentin laskussa ja teknologiapainotteinen Nasdaq 2,4 prosentin laskussa.

Vaihdetuimmista osakkeista verkkokaupastaan tunnettu Amazon oli 4,9 prosentin pudotuksessa ja ohjelmistoyhtiö Microsoft 2,3 prosentin laskussa. Sähköautovalmistaja Tesla oli 2,6 prosentin laskussa.

Helsingin pörssi laski

Helsingin pörssissä on tänään käyty osakekauppaa selvässä laskussa muun Euroopan mukana. Sijoittajat ovat huolissaan öljyn hinnan rajusta noususta, joka voi heikentää maailmantalouden kasvua.

Raakaöljyn Brent-viitehinta liikkui maanantaina korkeimmillaan 14 vuoteen, kun länsimaat pohtivat Venäjän öljytuonnin kieltoa.

Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH päätyi 1,1 prosentin laskuun 9 980,64 pisteeseen eli alle psykologisen 10 000 pisteen haamurajan.

Hurjimmillaan OMXH-yleisindeksi kävi aamupäivällä 5,6 prosentin syöksyssä. Lasku loiventui päivän edetessä ja sen jälkeen, kun uutisoitiin Venäjän ja Ukrainan käynnistävän neuvottelut Valko-Venäjällä. Lisäksi Venäjän ja Ukrainan ulkoministerit sopivat tapaavansa Turkissa torstaina.

Viime viikolla yleisindeksi laski 11,0 prosenttia. Se on pahin laskuviikko sitten vuoden 2020 maaliskuun, jolloin koronapandemia kärjistyi.

Ulkomaiset sijoittajat ovat ryhtyneet tyhjentämään salkuistaan suomalaisia osakkeita ja myynnit ovat kiihtyneet viime päivinä Ukrainan kriisi kärjistyttyä sodaksi , arvioivat osakestrategit viime viikolla HS:lle. Myynnit ovat laskeneet Helsingin pörssiä suhteellisesti rajummin kuin muualla Euroopassa.

Lue lisää: Ulkomaiset sijoittajat myyvät Suomi-osakkeita nyt kaksin käsin – ”Jossain vaiheessa myynnit voivat mennä överiksi”

Yksi eniten laskeneista oli juomavalmistaja Olvi, jonka osake oli sukelsi 8,6 prosenttia. Yhtiö kertoi lauantaina vetäytyvänsä Valko-Venäjän markkinoilta ja peruvansa kuluvan vuoden ohjeistuksensa. Valko-Venäjän osuus Olvin liiketoiminnoista viime vuonna oli noin neljännes.

Öljynjalostaja Neste putosi päivän aikana 6,9 prosenttia. Energiayhtiö Fortum puolestaan nousi 2 prosenttia.

Raisio aloittaa lomautusneuvottelut

Elintarvikeyhtiö Raisio kertoo aloittavansa muutosneuvottelut 30 työntekijän lomauttamiseksi Venäjän viennin keskeytymisen takia.

Neuvottelut koskevat kaikkia kalanrehuvalmistaja Raisioaquan työntekijöitä, ja ne voivat johtaa yli 90 päivän lomautuksiin. Neuvottelut aloitetaan ensi maanantaina.

Raisio kertoi viime viikolla keskeyttävänsä vientinsä Venäjälle ja perui samalla ohjeistuksensa kuluvalle vuodelle Venäjän sotatoimien takia. Raision vienti Venäjälle on koostunut pääasiassa kalanrehuista.

Moskovan pörssi yhä kiinni

Myös Aasiassa pörssikauppa alkoi rajun laskun merkeissä Aasiassa. Hongkongin pörssi kävi syvimmillään neljä prosenttia pakkasella, Tokio ja Taipei pakittivat kolmen prosentin tahtia.

Tokion Nikkei-indeksi sulkeutui 2,9 prosentin laskuun. Pörssipäivän aikana indeksi kävi psykologisesti tärkeän 25 000 pisteen alapuolella.

Moskovassa pörssi pysyy kiinni sekä tänään että huomenna tiistaina, jolloin Venäjällä on yleinen vapaapäivä kansainvälisen naistenpäivän johdosta.

Raaka-ainemarkkinat kello 14.45

Boeing keskeyttää titaanin ostamisen Venäjältä

Lentokoneyhtiö Boeing on keskeyttänyt titaanin ostamisen Venäjältä, kertoo Wall Street Journal.

Ratkaisulla voi olla seurauksia lentokonevalmistajan suhteelle sen suurimman materiaalitoimittajan VSMPO-Avisman kanssa. Venäläinen valtionyhtiö Rostec omistaa neljänneksen kyseisestä yhtiöstä.

Boeing on todennut monipuolistaneensa titaanin toimitusketjuaan vuodesta 2014 lähtien.

Öljyn hinta kävi lähellä ennätystä

Raakaöljyn hinta on jatkanut nousuaan. Brent-viitelaadun hyppäsi jopa 18 prosenttia noin 140 Yhdysvaltain dollariin barrelilta sen jälkeen, kun elektroninen kaupankäynti avautui Suomen aikaan yöllä viikonlopun uutisten jälkeen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi sunnuntaina, että maa käy aktiivisesti keskusteluja Euroopan maiden kanssa Venäjän öljytuonnin kieltämiseksi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan sanoi lauantaina, että länsimaiden talouspakotteet Venäjää vastaan vaarantavat Iranin ydinasesopimusneuvottelut.

”Alkavan viikon keskeisin kysymys koskee erityisesti sitä, asetetaanko venäläiselle energialle tuontikieltoja. Samaan aikaan Iranin ydinasesopimusneuvotteluista on kuultu huhuja neuvotteluiden vastatuulesta, mikä ei helpota vaikeaa tarjontatilannetta”, Nordea-pankki arvioi aamukatsauksessaan.

Aamuyön nousupiikin jälkeen Brentin toukokuun toimituksen hinta laski lähelle 130 dollaria barrelilta, mikä on lähes 10 prosenttia enemmän kuin kaupankäynnin päättyessä perjantaina. Viime viikolla Brent-barrelin hinta nousi 21 prosenttia.

Brent-viitelaadun hinta on noussut 33 prosenttia sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan noin puolitoista viikkoa sitten. Venäjä on yksi maailman suurimmista öljyntuottajamaista.

Brent-viitelaadun öljyn hinta oli kalleimmillaan 6. heinäkuuta 2008, jolloin sen barrelihinta oli korkeimmillaan noin 144,50 dollaria. Edellisen kerran öljy on maksanut yhtä paljon 22. heinäkuuta 2008.

(STT–HS)

Kaasun hinta nousi uuteen ennätykseen Euroopassa

Kaasun hinta Euroopan markkina-alueelle on kohonnut rajusti uuteen ennätykseen.

Hinta pomppasi uusille ennätystasoille sen jälkeen, kun Yhdysvallat kertoi pohtivansa Venäjän öljyn tuontikieltoa. Markkinoilla pelätään, että kielto voi aiheuttaa toimituskatkoksia Venäjältä myös maakaasussa.

Euroopan markkina-alueen viitehinta liikkui aamupäivällä 74 prosentin nousulla 335,04 eurossa megawattitunnilta hollantilaisessa ICE Endex -pörssissä. Korkeimmillaan hinta on käynyt uutistoimisto Bloombergin mukaan 345 eurossa, joka on 79 prosenttia enemmän kuin perjantain päätös.

Viime viikolla tämän Dutch ttf -kaasufutuurin hinta kaksinkertaistui Venäjän sotatoimien takia.

Euroopan kaasusta noin kolmannes tulee Venäjältä. Venäjän kaasutoimitukset eivät ole ainakaan toistaiseksi talouspakotteiden kohteena.

Venäjän talous kello 22

Rupla romahti ennätyksellisen halvaksi

Venäjän rupla on romahtanut jälleen ennätyksellisen halvaksi Yhdysvaltain dollariin nähden. Yhdellä dollarilla sai maanantaiaamuna 127,50 ruplaa. Päivän mittaan rupla on heikentynyt entisestään. Halvimmillaan maanantaina yhdellä dollarilla sai noin 154 ruplaa. Ruplan arvo dollaria vasten oli heikentynyt noin 27 prosenttia.

Rupla toipui iltaa kohti pahimmasta pudotuksesta. Illalla yhdellä dollarilla sai 142 ruplaa.

Vielä kaksi viikkoa sitten ennen Ukraina-hyökkäyksen alkua yhdellä dollarilla sai 80 ruplaa.

Kaupankäynti ruplalla on ollut tänään volyymiltaan alhaista, koska Moskovan pörssin valuuttakaupankäyntikin on suljettu keskiviikkoon asti paikallisen vapaan takia. Osakkeilla Moskovan pörssissä käytiin edellisen kerran kauppaa 25. helmikuuta

Harvia, Valio, Paulig ja Fiskars vetäytyvät Venäjältä, Wärtsilä keskeyttää toimitukset

Kiuasvalmistaja Harvia kertoo keskeyttäneensä maaliskuun alussa liiketoiminnan Venäjällä. Yhtiö tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

Venäjän osuus Harvia-konsernin liikevaihdosta oli 6,4 prosenttia vuonna 2021 (11,5 milj. euroa).

Konsernin palveluksessa Venäjällä on Harvian mukaan 27 henkilöä. Harvialla ei ole Venäjällä tuotantolaitosta.

Meijeriyhtiö Valio luopuu liiketoiminnasta Venäjällä ja aloittaa liiketoiminnan alasajon välittömästi, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Valiolla on sulatejuustotehdas Moskovan lähellä sekä sopimusvalmistuskumppaneita.

Valion toimitusjohtaja Annikka Hurmeen mukaan yhtiöllä ei ole ”eettisiä toimintaedellytyksiä” jatkaa Venäjällä sen Ukrainan sotatoimien takia.

Valio lopetti viime viikolla kaiken viennin Suomesta Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

Myös elintarvikeyritys Paulig kertoo vetäytyvänsä Venäjän liiketoiminnasta. Yhtiö kertoo aloittavansa prosessin välittömästi ja arvioivansa tarkkaa aikataulua.

Pauligilla on kahvipaahtimo Tverissä ja noin 200 työntekijää Venäjällä.

Voimala- ja merimoottorivalmistaja Wärtsilä kertoo keskeyttäneensä kaikki toimitukset Venäjälle. Keskeytys koskee sekä olemassa olevia sopimuksia että valmisteilla olevia hankkeita, yhtiö kertoo verkkosivuillaan.

Venäjän myynnin osuus yhtiön liikevaihdosta oli noin kaksi prosenttia viime vuonna.

Kuluttajatuoteyhtiö Fiskars Group ilmoittaa luopuvansa kaikesta liiketoiminnastaan Venäjällä. Päätöksellä ei ole merkittävää vaikutusta yhtiön taloudelliseen asemaan tai tulokseen. Venäjän toiminnan liikevaihto on ollut noin prosentti konsernin koko liikevaihdosta.

Fiskars lopetti jo aiemmin tuotteidensa viennin Venäjälle. Yhtiö on toiminut paikallisesti lähinnä Fiskars-brändinsä kautta ja on työllistänyt noin 70 henkeä Moskovassa ja Pietarin alueella.

Elintarvikeyhtiö Fazer kertoi sunnuntaina illalla, että se luopuu kaikista liiketoiminnoistaan Venäjällä.

Fazer on työllistänyt leipomoliiketoiminnassa Moskovassa ja Pietarissa yhteensä noin 2 300 ihmistä. Viime vuonna yhtiön liikevaihto Venäjällä oli noin 157 miljoonaa euroa, eli 13 prosenttia yhtiön liikevaihdosta.

Vielä perjantaina Fazer tiedotti, että se aikoo pitää kiinni Venäjän liiketoiminnastaan, vaikka oli lopettanut kaiken viennin Venäjälle ja keskeyttänyt investointinsa maahan.

Lue lisää: Fazer luopuu kaikista toiminnoistaan Venäjällä

Netflix ja Tiktok jättävät Venäjän

Suoratoistopalvelujätti Netflix on keskeyttänyt palvelunsa Venäjällä, kirjoittavat useat yhdysvaltalaismediat. Päätöksen syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan

Netflix on maailman johtava suoratoistopalvelu. Viime vuoden loppuun mennessä sillä oli yli 220 miljoonaa tilaajaa. Yhtiö ei kuitenkaan ole suuri toimija Venäjällä, jossa sillä on alle miljoona tilaajaa.

Myös lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettu mobiilisovellus Tiktok keskeyttää videosisältöjen julkaisemisen Venäjältä. Päätöksen syyksi sanotaan työntekijöiden turvallisuus sekä Venäjän uusien "valeuutisia" koskevien määräysten noudattaminen.

(STT-HS)

Valuuttamarkkinat

Yhteisvaluutta euro on heikentynyt Yhdysvaltain dollaria vastaan tuntuvasti ja eurolla saa enää vajaat 1,09 dollaria samalla.

Euro on luisunut myös Sveitsin frangia vastaan ja rikkoi 1,0000 rajan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2015.