Sota nostaa suomalaisten sähkön hintaa pilviin – grafiikka näyttää, kuinka kallista sähkö on nyt vuodenaikaan nähden

Pörssihintaisen sähkön hinta on juuri nyt poikkeuksellisen kallista vuodenaikaan nähden. Sähkö maksoi maanantaina jopa 502 euroa megawatti­tunnilta.

Nordpoolin mukaan sähkö maksoi maanantaiaamuna korkeimmillaan jopa 502,65 euroa megawattitunnilta.

7.3. 15:04 | Päivitetty 7.3. 15:26

Sähkön hinta on noussut Suomessa poikkeuksellisen kalliiksi, selviää sähköpörssi Nordpoolin toteutuneista huutokauppahinnoista.

Nordpoolin mukaan sähkö maksoi maanantaiaamuna korkeimmillaan jopa 502,65 euroa megawattitunnilta. Hinta oli korkeammillaan maanantaiaamuna kello 8–9. Hinta pysyttelee tämän ja huomisen todella kalliina, sillä päivän keskihinta on molempina päivinä yli 180 euroa megawattitunnilta.

Esimerkiksi sunnuntaina päivän keskihinta oli 60,66 euroa megawattitunnilta.

Hinta on myös vuodenaikaan nähden todella kallis, sillä esimerkiksi 7. maalikuuta 2021 pörssisähkö maksoi korkeimmillaan 43,64 euroa megawattitunnilta.

Sähkön poikkeuksellisen kallis hinta johtuu muun muassa Ukrainan sodan vuoksi kallistuneesta maakaasusta ja kivihiilestä.

Energiapalveluyhtiö Väreen mukaan suomalaisen sähkön hintaa nostaa myös se, että tuulivoimatuotanto jää Suomessa vähäiseksi. Samalla sähkön hinnan raju kallistuminen Keski-Euroopassa nostaa tuontisähkön hintaa.

Sähkönkäyttäjä voi vaikuttaa kustannuksiinsa vähentämällä sähkönkäyttöä. Nordpoolin tuntihinnoista on nähtävissä, että etenkin aamun ja aamupäivän tuntien pörssisähkö on poikkeuksellisen kallista.

Myös Väre kehottaa kiinnittämään huomiota päivätuntien sähkön kulutukseen.

”Kannattaa pyrkiä vähentämään sähkönkulutusta alkuviikolla kello 7-20 välisenä aikana. Loppuviikon aikana tuulituotanto palautuu normaaliksi ja tuntihintavaihtelut tasoittuvat huomattavasti”, yhtiön tiedotteessa kirjoitetaan.

Sähkön hinta nousi lähes ennätyksellisen korkeaksi loppuvuodesta. Korkeimmillaan sähkön hinta oli 7. joulukuuta, jolloin megawattitunti sähköä maksoi korkeimmillaan 1007 euroa. Sähkön keskihinta oli tuolloin 469,03 euroa megawattitunnilta.

Edellisen kerran sähkö on ollut nykyistä kalliimpaa 21. joulukuuta kello 17–18. Tuolloin pörssisähkö maksoi 620 euroa megawattitunnilta.

Vuoden loppua korkeampia sähkön hintoja on nähty Suomessa noin kymmenen vuotta sitten, kun Suomessa jouduttiin käyttämään talven huippukulutustilanteessa reservivoimaloita.

Tuolloin hinta kävi hetkellisesti jopa 1 400 eurossa megawattitunnilta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan