Venäjä määritteli muun muassa EU-maat ”viha­mielisiksi maiksi” ja sallii velkojen maksamisen niihin ruplilla – Asian­tuntija: ”Voidaan nähdä velkojen laimin­lyöntinä”

Päätös on tulkittavissa Venäjän vastapakotteeksi. Muun muassa EU ja Yhdysvallat kuuluvat vihamielisiin maihin.

Venäjä sallii väliaikaisesti, että venäläiset yhtiöt ja yksityishenkilöt voivat maksaa velkojaan tietyille ulkomaisille velkojille ruplilla. Ohikulkija käveli rahanvaihtotoimiston ohi Pietarissa 4. maaliskuuta.

7.3. 17:52 | Päivitetty 8.3. 14:57

Venäjä sallii väliaikaisesti, että venäläiset yhtiöt ja yksityishenkilöt voivat maksaa velkojaan tietyille ulkomaisille velkojille ruplilla, kertoo uutistoimisto AFP. Velkojen maksu ruplilla koskee uudella ”vihamielisten maiden” listalla olevia maita.

Vihamielisten maiden lista sisältää EU:n jäsenmaat, Yhdysvallat, Britannian, Australian, Kanadan, Japanin, Etelä-Korean, Sveitsin ja Monacon.

”Tämä voidaan nähdä velkojen laiminlyöntinä, jos niitä ei makseta alkuperäisessä valuutassa”, arvioi Nordean korko- ja valuuttamarkkinoista vastaava pääanalyytikko Jan von Gerich.

Päätös on hänen mukaansa tulkittavissa Venäjän vastapakotteeksi. Päätös ei koske velkojen maksua esimerkiksi Kiinaan, joka ei ole asettanut pakotteita Venäjälle.

Länsimaiden talouspakotteet ovat syösseet ruplan jyrkkään alamäkeen. Ruplamaksut venäläiseltä pankkitililtä vihamielisten maiden velkojille hoidetaan Venäjän keskuspankin asettaman päivän valuuttakurssin mukaan. Venäjän keskuspankin tuoreimman sunnuntaisen noteerauksen mukaan euro maksoi 115,62 ruplaa.

Von Gerichin mukaan ruplan kurssia on hyvin vaikea määrittää. Venäjän keskuspankin noteeraus poikkeaa kuitenkin selvästi markkinanoteerauksista. Hän arvioi, että noteeraus näyttää olevan alakanttiin, sillä markkinoilla perjantain päätöskurssi oli yli 130 ruplaa eurolta. Jos ruplan kurssi on epärealistinen, se voi leikata maksuja alkuperäisessä valuutassa laskettuna.

”Jos katson Bloombergin ruudulta, rupla menee tällä hetkellä tasolla 150 [euroa kohti]. Rupla on sulanut taas tänään [maanantaina] huomattavasti”, hän kertoo.

Euroopan keskuspankki on lopettanut ruplan noteeraamisen vallitsevan tilanteen vuoksi.

Aiemmin muun muassa luottoluokittaja Moody's on arvioinut, että Venäjä voi ajautua maksukyvyttömyyteen. Moody's pitää todennäköisenä, että Venäjän keskuspankki voi asettaa rajoituksia ulkomaiselle rahaliikenteelle, mukaan lukien velkojen lyhennykset.

Moody's pudotti sunnuntaina Venäjän luottoluokitusta jo toisen kerran Ukrainan sodan aikana, luokitusjärjestelmänsä toiseksi huonoimpaan roskalainaluokkaan. Luokitus on nyt Ca, kun edellinen oli B3.

Oikaisu 8.3.2022 kello 14.57: Juttua korjattu toisesta sitaatista: Rupla menee tällä hetkellä tasolla 150 (euroa kohti), ei tasolla 150 (euroa).

Lue lisää: Venäjän rupla romahti rajusti, länsi pohtii Venäjän öljytuonnin kieltoa, kaasun hinta yli 70 prosentin nousussa Euroopassa, Helsingin pörssi laski – HS seuraa sodan talous­vaikutuksia

Lue lisää: Helsingin pörssi syöksyy sodan takia muuta maailmaa enemmän, ja syy on yksinkertainen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan