Ukrainan sodan tuoma pelko nosti nikkelin hintaa 60 prosentilla yhdessä päivässä – Kaivosyhtiön toimitusjohtaja: ”Tällaista nousua ei varmaan kukaan osannut odottaa”

Nikkelin hinta nousi maanantaina noin 60 prosenttia. Hinta on lähes kaksinkertaistunut sen jälkeen kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen yhtiön akkukemikaalitehtaalla.

7.3. 19:12

Metallien ja muiden raaka-aineiden hinnat ovat olleet nousussa Venäjän aloitettua hyökkäyksensä Ukrainaan.

Maanantaina erityisen rajussa nousussa oli nikkeli. Lontoon metallipörssin kolmen kuukauden nikkelin hinta nousi 60 prosenttia 46 850 dollariin tonnilta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Hinta on lähes kaksinkertaistunut sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa nikkelin hintaan lisäämällä epävarmuutta, arvioi kaivosyhtiö Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Terrafame omistaa nikkeliä ja sinkkiä tuottavan Talvivaaran kaivoksen Sotkamossa.

Lukkaroisen mukaan pakotteet yhdistettynä siihen, että asiakkaat välttävät Venäjää, vaikuttavat metallin hintaan.

Venäjä on maailman kolmanneksi suurin nikkelin tuottajamaa. Se vastaa noin 10 prosentista nikkelin kaivostuotannosta.

Lukkaroinen sanoo, että jos länsimaalaiset toimijat eivät voi jatkossa luottaa nikkeliä tulevan Venäjältä, syntyy epävarmuutta.

Nikkelin hintaralli on positiivinen asia Terrafamelle.

”Totta kai tämä on hyvä uutinen meille ja osoittaa, että nikkelin kysyntä on kasvanut erittäin voimakkaasti”, sanoo Lukkaroinen.

”Toki me suojaamme aina osan myynnistämme. Hetkelliset piikit ylös- tai alaspäin eivät suoraan näy meidän tuloksessamme.”

Venäjä on maailman kolmanneksi suurin nikkelin tuottajamaa.

Nikkelin kysyntä kasvaa Lukkaroisen mukaan sekä ruostumattoman teräksen valmistuksessa että sähköautojen akkujen valmistuksessa. Niistä ensin mainittu on nikkelin ylivoimaisesti suurin käyttökohde, ja sähköautojen akkujen kysyntä on puolestaan erityisen kovassa kasvussa.

Koska molemmat käyttökohteet kasvavat voimakkaasti ja varastomäärät ovat kovaa vauhtia tulleet alaspäin, hintatason nousu on ollut Lukkaroisen mukaan nähtävissä.

”Tällaista nousua, joka nyt tänä päivänä on näkynyt, ei kuitenkaan varmaan kukaan osannut odottaa.”

Terrafame tuottaa kahta eri nikkelituotetta.

Nikkelipuolituotetta myydään jalostaville yrityksille. Sen hinta määräytyy suoraan Lontoon metallipörssin nikkelihinnan ja Terrafamen maksamien jalostuspalkkioiden kautta.

Jalostetun nikkelisulfaatin markkinat taas ovat pitkälti Kiinassa ja Aasiassa.

”Sielläkin on erittäin vahva linkki tähän noteerattuun nikkelihintaan”, Lukkaroinen sanoo.

”Markkinatilanne on levoton, mutta kuten sanottu, trendi on meidän kannaltamme hyvä”, hän summaa.

Lontoon metallipörssi LME kertoi maanantaina monitoroivansa tarkasti nikkelin ja muiden metallien hintoja.

"Olemme huomanneet nikkelin suuren hintaliikkeen viikonlopun aikana ja seuraamme kaikkia metalleja tarkasti varmistaaksemme, että markkinatoiminta pysyy järjestyksessä", pörssi tiedotti Reutersin mukaan.

LME, joka on maailman vanhin ja suurin teollisuusmetallien markkina, ei ole joutunut keskeyttämään kauppaa yhdelläkään kohteella länsimaiden Venäjä-pakotteiden vuoksi. Se on kuitenkin ilmoittanut olevansa tarvittaessa valmis ryhtymään toimiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita