Saksan, Britannian ja Hollannin johtajat vastustavat energian­tuonnin äkillistä kieltämistä Venäjältä

Yhdysvallat kertoi sunnuntaina käyvänsä "aktiivisia keskusteluja" Euroopan maiden kanssa Venäjän öljyntuonnin lopettamisesta.

”Eurooppa on tietoisesti jättänyt Venäjältä tulevat energiatoimitukset pakotteiden ulkopuolelle", sanoi Saksan liittokansleri Olaf Scholz lausunnossaan.

7.3. 20:29

Saksan, Britannian ja Hollannin johtajat varoittivat maanantaina kieltämästä Venäjän energiantuontia äkillisesti, koska välittömiä vaihtoehtoja tuonnille ei ole, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Maat ilmaisivat kielteisen kantansa tuontikieltoon sen jälkeen, kun Yhdysvallat kertoi sunnuntaina käyvänsä ”aktiivisia keskusteluja” Euroopan maiden kanssa Venäjän öljyntuonnin lopettamisesta uutena taloudellisena seurauksena Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan.

"Eurooppa on tietoisesti jättänyt Venäjältä tulevat energiatoimitukset pakotteiden ulkopuolelle", sanoi Saksan liittokansleri Olaf Scholz lausunnossaan.

"Euroopan energiatoimituksia lämmöntuotantoon, liikkumiseen, sähköntuotantoon ja teollisuuteen ei voida tällä hetkellä turvata millään muulla tavalla.”

Saksa on vahvasti riippuvainen Venäjän fossiilisesta energiasta. Arviolta 55 prosenttia sen kaasusta ja 40 prosenttia öljystä ja hiilestä tulee AFP:n mukaan Venäjältä.

Britannian pääministeri Boris Johnson taas totesi Lontoossa, että Venäjän öljystä ja kaasusta irtautuminen on oikein, mutta että se täytyy tehdä askel kerrallaan.

Hän sanoi, että ensin täytyy varmistaa, että on olemassa korvaava tarjonta.

Hollannin pääministeri Mark Rutte oli samassa lehdistötilaisuudessa samaa mieltä siitä, että energiasiirtymä "veisi aikaa".

"Tuskallinen totuus on, että olemme edelleen erittäin riippuvaisia Venäjän kaasusta ja öljystä", hän sanoi.

Venäjän energiasta irtautuminen ilman valmiita vaihtoehtoja voisi aiheuttaa hallitsemattomia riskejä Euroopan talouksille, Rutte varoitti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan