Bloomberg: EU suunnittelee massiivista yhteistä velanottoa energia- ja puolustushankkeisiin

Suunnitelma yhteisestä velanotosta esitellään mahdollisesti jo tällä viikolla, kun EU-jäsenmaiden johtavat tapaavat hätäkokouksessa. EU:n jäsenmaiden ottama yhteisvelka olisi todella poikkeuksellinen toimenpide.

Euroopan talouskomissaari Paolo Gentiloni.

8.3. 10:57 | Päivitetty 8.3. 13:26

Euroopan unioni suunnittelee ottavansa uuden massiivisen yhteisvelan Venäjän hyökkäyksen seurauksena. Uutistoimisto Bloombergin mukaan velan tarkoituksena on rahoittaa uudet energia- ja puolustushankkeet.

Suunnitelma yhteisestä velanotosta esitellään mahdollisesti jo tällä viikolla, kun EU-jäsenmaiden johtavat tapaavat hätäkokouksessa Versailles'ssa Ranskassa maaliskuun 10. ja 11. päivä, Bloomberg kertoo valmistelusta tietoisiin lähteisiinsä viitaten.

EU:n jäsenmaiden ottama yhteisvelka olisi todella poikkeuksellinen toimenpide. Se tehtäisiin vain vuosi sen jälkeen, kun EU hyväksyi koronapandemian takia sorvatun jättimäisen rahoituspaketin.

EU on sopinut vuosille 2021–2027 yhteensä noin 1 800 miljardin euron edestä rahansiirtoja jäsenmaihin. Elpymisvälineen osuus siirroista on 750 miljardia euroa. Nyt EU tarvitsee jälleen paljon lisärahaa, kun se ryhtyy järjestämään energiajärjestelmiään sekä puolustustaan uusiksi vastatoimina Venäjän Ukrainassa aloittamalle hyökkäyssodalle.

”Meidän on löydettävä uusi työkaluja, joilla voimme ratkaista kriisin aiheuttamia ongelmia”, sanoi EU:n talouskomissaari Paolo Gentiloni maanantaina.

Gentiloni uskoo, että EU-päättäjät linjaavat jatkotoimenpiteistä tällä viikolla.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi jo vuonna 2020, että EU:n yhteisvelka koronakriisin hoitamista varten ei jää kertaluonteiseksi tapahtumaksi, vaan että kyseessä on aidon tulonsiirtounionin alku.

Lue lisää: Näin EU ”rikkoi tabun” ja otti yhteistä velkaa, mitä on aiemmin pidetty mahdottomana – seuraavaksi vuorossa ovat yhteiset tulot

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita