Öljy-yhtiö Shell lopettaa venäläisen raaka­öljyn oston ja pyytää anteeksi viime viikkoista öljy­kauppaa

Shell ilmoitti, että se muuttaa raakaöljyn toimitusketjujaan "niin nopeasti kuin mahdollista" ja sulkee huoltoasemansa ja muut toimintonsa Venäjällä.

Shell pyysi anteeksi, että osti erän venäläistä raakaöljyä viime viikolla.

8.3. 14:37 | Päivitetty 8.3. 14:41

Öljy-yhtiö Shell aikoo lopettaa venäläisen raakaöljyn ostamisen ja vetäytyy kokonaan kaikista venäläisiin hiilivetyihin liittyvistä hankkeista, yhtiö sanoi tiistaina uutistoimistojen Reuters ja AP mukaan.

Samalla yhtiö pyysi anteeksi, että osti erän venäläistä raakaöljyä viime viikolla. Shellin toimitusjohtaja Ben van Beurden myönsi, että ostopäätös ei ollut oikea, ja että yhtiö on asiasta "akuutin tietoinen".

Shell ilmoitti, että se muuttaa raakaöljyn toimitusketjujaan "niin nopeasti kuin mahdollista" ja sulkee huoltoasemansa ja muut toimintonsa Venäjällä.

Toimitusketjujen muutoksessa menee yhtiön mukaan useita viikkoja. Muutokset tulevat myös pienentämään tuotantomääriä joissain Shellin jalostamoissa.

Shell on jo aiemmin ilmoittanut vetäytyvänsä öljy- ja kaasuhankkeista Venäjällä ja kärsivänsä tästä todennäköisesti miljardien eurojen tappiot.

Yhtiö joutui selittelemään ostostaan pitkällä lausunnolla. Shellin mukaan valinta oli vaikea, mutta sen oli turvattava tuotannon jatkuvuus tilanteessa, jossa vaihtoehtoisia toimituksia ei ollut nopeasti saatavilla. Yhtiö lupasi vähentää venäläisen raakaöljyn käyttöä ja lahjoittaa venäläisen raakaöljyn jalostamisesta saadut voitot Ukrainaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita