Kuntarahoitus: Suomen talouskasvu uhkaa puolittua Ukrainan sodan takia – Venäjän energiavirtojen katkeaminen johtaisi ”merkittävästi heikompaan kehityskulkuun”

Arvio perustuu näkymään, ettei Ukrainan sota laajene Naton ja Venäjän väliseksi konfliktiksi.

Venäläinen panssarivaunu Donetskin alueella sunnuntaina.

9.3. 8:01

Suomen bruttokansantuotteen (bkt) kasvu uhkaa puolittua Venäjän aloittaman Ukrainan sodan ja sen aiheuttamien vaikutusten takia, arvioi Kuntarahoitus.

Kuntarahoitus ei poikkeuksellisesti päivitä keskiviikkona julkaistussa suhdanne-ennusteessaan ennustelukuja Suomen talouden kehityksestä ”erittäin suuren epävarmuuden” vuoksi.

Näkymät ovat Kuntarahoituksen mielestä epävarmat, koska vielä ei tiedetä, onko Ukrainan sodassa ”kyse rajusta, mutta sittenkin rajautuvasta sodasta, vai olemmeko vasta pitkän ja mahdollisesti laajenevan konfliktin alussa?”

Rahoitusyhtiö esittää kuitenkin arvionsa siitä, miten paljon kriisi voi vaikuttaa Suomen bkt-kehitykseen.

Suomen talouden odotettiin ennen Venäjän hyökkäystä yltävän tänä vuonna lähes kolmen prosentin kasvuun.

Kuntarahoitus arvioi, että Ukrainan kriisin negatiivinen kokonaisvaikutus bkt-kasvuun voi kuluvana vuonna olla noin 1-1,5 prosenttiyksikköä.

Kuntarahoitus arvioi siten Suomen bkt-kasvun asettuvan kuluvana vuonna 1–2 prosentin haarukkaan ja putoavan vuonna 2023 nollan ja yhden prosentin välille.

"Arvio perustuu näkymään, ettei sodalle ole toistaiseksi odotettavissa nopeaa ratkaisua, mutta ettei se myöskään laajene Nato-maiden ja Venäjän suoraksi keskinäiseksi konfliktiksi”, sanoo Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala tiedotteessa.

Kuntarahoituksen arvio ei myöskään sisällä skenaariota, jossa Venäjän energiatoimituksia Eurooppaan ajettaisiin merkittävästi alas.

”Energiatoimitusten katkeaminen johtaisi taloudessa todennäköisesti merkittävästi heikompaan kehityskulkuun. Nykyisten talouspakotteiden oletamme pysyvän voimassa koko ennustejakson 2022–2023 ajan”, Vesala sanoo.

Venäjän hyökkäyksen aiheuttamasta negatiivisesta bkt-vaikutuksesta Kuntarahoitus arvioi tulevan investoinneista ja yksityisestä kulutuksesta 0,1-0,4 prosenttiyksikköä kummastakin ja ulkomaankaupasta 0,6-1,1 prosenttiyksikköä.

Kuntarahoitus arvioi myös, että inflaatio olisi nykyisin tiedoin ennustettua rivakampaa. Arvion mukaan kuluttajahintojen nousu kasvaa tänä vuonna 3,7 prosenttiin ja laskevan 2,0 prosenttiin vuonna 2023.

Vesalan mukaan laskelmat ovat alustavia ja hyvin epävarmoja. Hänen mukaansa arvioita voidaan joutua vuoden edetessä tarkentamaan tuntuvastikin, kun geopoliittisen kriisin kehityksestä ja talousvaikutusten suuruudesta saadaan enemmän tietoa.

Oikaisu 9.3.2022 kello 11.00: Toisin kuin artikkelista aiemmin kirjoitettiin, Kuntarahoitus ei arvioi yksityisen kulutuksen, investointien ja ulkomaankaupan laskevan tänä vuonna vaan arvioi Venäjän hyökkäyksen heikentävän näitä kysyntäeriä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan